Köklü Değişim Medya
ABD’nin Berlin Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, ABD’nin Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz ulaştıracak olan ‘Kuzey Akım-2’ (Nord Stream 2) projesinde yer alan Avrupalı şirketlere yaptırımlar uygulayabileceği uyarısında bulunuldu.
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) Büyükelçilik Sözcüsü’nden aktardığı bilgilere göre Büyükelçi Richard Grenell, Rusya’dan enerji ihraç eden çeşitli şirketlere bir hatırlatma mektubu gönderdi.
Büyükelçi Grenell, mektupta, bu şirketlerin ABD’nin “Yaptırımlar Aracılığıyla Düşmanlarla Mücadele Yasası” (CAATSA) kapsamında risk altında olduklarını belirtti. 2017 yılında uygulamaya konulan CAATSA ile ABD, İran ve Kuzey Kore'nin yanı sıra Rusya’yı da hedef aldı.
Rusya ve Almanya’nın inşaat çalışmalarına başladığı Kuzey Akım-2 boru hattı projesiyle Baltık Denizi'ndeki mevcut boru hattının potansiyelinin iki katına çıkarılması bekleniyor.
Projede, Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom’un yanı sıra Almanya’dan Wintershall ve Uniper, İngiltere-Hollanda ortak şirketi Shell, Fransa’dan Engie ve Avusturya’dan OMV şirketi yer alıyor.
ABD’nin Berlin Büyükelçisi Grenell, Kuzey Akımı-2 projesinin, Rus gazının Karadeniz’den geçmesi planlanan ‘TürkAkım’ (Turk Stream) boru hattıyla birlikte Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğal gaz taşınması ihtiyacını ortadan kaldıracağına ve böylece Kiev’in Moskova’nın saldırgan politikalarına karşı elindeki tek kozu kaybedeceğine işaret etti.
Boru hattının inşasına katılan şirketlerin Ukrayna ve Avrupa'nın güvenliğini doğrudan baltaladığını söyleyen ABD’li Büyükelçi, başta Polonya olmak üzere birçok Doğu Avrupa ülkesinin ABD’nin boru hattıyla ilgili endişelerini paylaştığını vurguladı. Öte yandan boru hattı inşaatını kınayan bir karar Avrupa Parlamentosu’ndan geçti.
Ancak Fransa ve Avusturya’nın desteğini arkasına alan Almanya Başbakanı Angela Merkel, projenin ‘tamamen ekonomik’ ve amacının daha ucuz ve daha güvenilir gaz kaynaklarına erişimi sağlamak olduğu konusunda ısrar etti.
Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde önemli bir rol oynayan Başbakan Merkel, Kuzey Akım-2 projesi faaliyete geçtikten hemen sonra Rus gazı ülke genelinde devredileceği için Kiev’in çıkarlarının korunacağını söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Avrupa'nın enerji politikasıyla ilgili meselelerde kararı ABD'nin değil, Avrupa'nın vermesi gerektiğini vurgulamıştı.
Diğer yandan Büyükelçi Grenell’in mektubu, Almanya’nın muhalefet partisi Sol Parti (Die Linke) tarafından da eleştirildi. Sol Parti Genel Başkan yardımcısı Fabio de Masi, Grenell’i Washington’daki bir imparatorun Almanya’daki valisi gibi davranmakla suçlayarak, hükümete, Büyükelçiye ültimatom verilmesi çağırısında bulundu.