ABD-Rusya Riyad’da Buluşurken, İngiltere ve Fransa’dan Cepheye Çağrı
17 Şubat 2025

ABD-Rusya Riyad’da Buluşurken, İngiltere ve Fransa’dan Cepheye Çağrı

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişişleri Bakanı bugün Riyad’a geçerek Rusya ile görüşmelere başlamaya hazırlanırken, Avrupa’da Fransa’dan sonra İngiltere de Ukrayna'ya İngiliz askerleri göndermeye hazır olduğunu duyurdu.

Trump-Putin görüşmesi sonrası Avrupa’yı dışarıda bırakan ve Ukrayna’sız barış müzakereleri tartışması sürerken İngiltere’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Başbakan Starmer, Ukrayna'ya İngiliz askerleri göndermeye hazır olduğunu duyurdu. Bu, Fransa'dan sonra Kiev'e asker takviyesine ilişkin yapılan en net açıklama oldu. Starmer, İngiliz askerlerini ve kadınlarını tehlikeye atma kararını hafife almadığını, ancak bunun Rusya lideri Putin'i durdurmak için gerekli olduğunu ifade ett. Starmer, **"Mesele sadece Ukrayna'daki cephe hattı değil, tüm Avrupa için cephe hattı"**uyarısında bulundu. Batılı liderler, ateşkes görüşmelerinden dışlanan Avrupa'nın rolünü görüşmek üzere Paris'te acil toplanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio Riyad'da

‘İsrail'deki temaslarını tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bugün Rus yetkililerle görüşmek üzere Riyad’a geçti.

ABD basınındaki haberlere göre yarın Rus yetkililerle görüşecek Amerikan heyetinde Rubio'nun yanı sıra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un yer alması bekleniyor.

Köklü Değişim,Rubio Riyad'da,jpeg.avif

İngiltere’den Sert Çıkış

Riyad’da ABD ve Rusya, Avrupa ve Ukrayna’yı dışlayarak müzakerelere başlamaya hazırlanırken, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, savaş sonrası herhangi bir barış gücünün parçası olarak Ukrayna'ya İngiliz askerleri göndermeye hazır olduğunu açıkladı.

Daily Telegraph gazetesine konuşan Starmer, İngiliz askerlerini ve kadınlarını tehlikeye atma kararını hafife almadığını, ancak Ukrayna'da kalıcı bir barışın sağlanmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i daha fazla saldırganlıktan caydırmak için gerekli olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen yılın şubat ayında "Ukrayna'ya asker göndermenin ihtimal dışı olmadığını" söylemişti. Bununla birlikte Fransa'nın Ukrayna'ya asker gönderme senaryosuna ilişkin geçen sonbaharda gizli bir tatbikat yaptığı öne sürüldü.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Avrupa'nın savaşı sona erdirmek için yapılacak gerçek müzakerelerin bir parçası olacağını belirterek teskin etmeye çalıştı.

Rubio, ABD'nin bu hafta Rusya ile yapacağı görüşmelerin Putin'in barış konusunda ne kadar ciddi olduğunu görmek için bir şans olduğunu söyledi.

İngiltere lideri Starmer, Rusya'nın Ukrayna ile savaşının sona ermesinin “Putin'in yeniden saldırmasından önce geçici bir duraklama olamayacağını” dile getirdi.

Starmer bu sözleri ile Ukrayna'ya İngiliz barış gücü göndermeyi düşündüğünü ilk kez açıkça dile getirmiş oldu. İngiliz başbakan daha İngiltere'nin müzakere edilecek herhangi bir barış anlaşmasında rol oynamaya hazır olduğunu da söylemişti.

Daily Telegraph'daki makalesinde Starmer, “gerekirse kendi birliklerini sahaya sürerek” Ukrayna'ya güvenlik garantisi verilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu yazdı.

“Bunu hafife alarak söylemiyorum” diyen Starmer, “İngiliz askerlerini ve kadınlarını potansiyel olarak tehlikeye atmanın getirdiği sorumluluğu çok derinden hissediyorum” ifadesi ile içinde bulunuduğu durumu anlattı.

Avrupalı Liderler Bir Araya Gelebilir

Starmer'in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna ile ilgili görüşmelerde bulunmasının ardından Paris'te Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Polonya Başbakanı Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve diğer Avrupalı liderlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçen hafta NATO ve Ukrayna'daki Avrupalı müttefiklerine danışmadan Putin ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve bir barış süreci başlatacağını açıklaması şok etkisi yaratmıştı.

Bunun üzerine Trump'ın Ukrayna temsilcisi Keith Kellogg, Ukrayna ve diğer Avrupalı liderlerin barış görüşmelerinde yeri olmayacağını söylemişti.

Avrupa Cephe Hattı Oluşturuyor

Starmer dün yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Kıtamızın kolektif güvenliği için nesilde bir kez yaşanacak bir anla karşı karşıyayız. Bu sadece Ukrayna'nın geleceğiyle ilgili bir mesele değil. Bir bütün olarak Avrupa için varoluşsal bir mesele.”

Starmer, bugün bir açıklama daha yaptı ve “ABD'nin barış istekleri bizim istediklerimizle tam olarak örtüşüyor” dedi.

“Savunmaya daha fazla harcama yapmalıyız” diyen Başbakan, güvenlik ve savunmayı gözden geçirdikten sonra artış için yol belirleyeceklerini açıkladı.

İngiltere Başbakanı, şu detayları paylaştı:

“Mesele sadece Ukrayna'daki cephe hattı değil, tüm Avrupa için cephe hattı. Avrupa genelinde adım atmamız gerekiyor. Barış anlaşması sağlanana kadar Ukrayna'nın mümkün olan en güçlü konumda olmasını sağlamalıyız.”

Zelenski, Türkiye’ye Geliyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski, yarın Ankara’ya geliyor. Zelenski’nin Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği açıklandı.

ABD, Avrupa’yı Yüz Üstü Bırakıyor

ABD liderliğindeki NATO’nun Rusya ile karşılaştığı Ukrayna savaşı 3. yılına girerken Washington artık hedeflerini açıkça ortaya koyuyor. ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusları Kırım ve işgal ettiği topraklardan atmanın ve 2014 sınırlarına dönmenin imkanı olmadığı açıklandı. Ayrıca Ukrayna’nın NATO üyeliğinin gerçekçi olmadığını da bizzat ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Kiev'e olası müzakereler sırasında toprak tavizi vermesinin imkansız olduğunu vurgulayarak ABD'ye paralel bir açıklama yapmış oldu.

Güvenlik garantilerinin “yetenekli Avrupa ya da Avrupa dışı birlikler” tarafından sağlanması gerekli diyen Pete, açıkça Avrupa’nın güvenliği Avrupa’nın sorumluluğudur diyerek ABD’nin çizgisini açıkça ortaya koyuyor.

Bu adımlar ABD’nin Avrupa’yı savaşa sürükledikten sonra yüz üstü bırakarak rakibi Çin’e odaklanmaya çalıştığını ortaya koyuyor.