ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, ABD'nin Türkiye'den ve İran ile ilişkisi olan diğer müttefiklerinden, İran'ın yapacağı sembolik misilleme saldırısı öncesi Ortadoğu'daki gerilimleri azaltması konusunda ikna etmelerini istediğini belirtti.
Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin ‘İsrail’ tarafından katledilmesinin ardından bölgede gerilim tırmanırken, İran’ın yerle bir olan prestijini korumak için sembolik saldırılar düzenlenmesi bekleniyor.
Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramış, bu suikastın ardından İran, ‘İsrail'e karşı misilleme tehditlerinde bulunmuştu.
ABD Ankara Elçisi Türkiye’den İran’ın İkna Etmek İçin Harekete Geçmesini İstedi
Türkiye Büyükelçiliği görevi yakında sona erecek olan Flake İstanbul'da gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında, "İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran'ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz ve bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor" ifadesini kullanarak Ankara’nın resmen harekete geçmesini istedi.
ABD’nin stratejik ortağı olan Ankara, ortak operasyon ve icraatlara imza atıyor. 11 aydır Gazze’de süren katliamlara karşı kınama mesajları yayımlayan Ankara, henüz somut bir adım atmış değil. Kamuoyunun baskısı üzerine katliamlar başladıktan 7 ay sonra ticari ilişkilerini kesmeye başlayan Türkiye, halen Tel Aviv’deki büyükelçiliğini açık tutuyor ve siyasi ilişkileri devam ettiriyor.
Biden yönetimi, Netanyahu'yu kontrol altında tutamazken, değişmez dış siyaseti gereği 'İsrail'i koruyor ve bu konuda Türkiye dahil bölgedeki müütefikkeri İslam beldelerinin yönetimleriyle yardımlaşıyor.
Türkiye’nin Çalışmalarından Memnun
Flake, Washington'un Türk muhataplarına atıfta bulunarak, "Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar" diye konuştu.
Flake, ağustos ayı başında Ankara'da gerçekleşen ve Soğuk Savaş'tan bu yana ABD ile Rusya arasındaki en büyük çaplı esir takasında Türkiye'nin oynadığı "faydalı role" dikkat çekti.
Flake, "Müzakere tarafında yer almadılar ancak lojistik tarafta önemli bir rol oynadılar" dedi.
"Türkiye Batı'ya Güçlü Şekilde Demir Attı"
Flake, Reuters ile Haziran ayında yaptığı söyleşide, iki ülkenin ‘İsrail'in Gazze'deki savaşı konusunda yaşadığı görüş ayrılığına rağmen Türkiye'nin Batı'ya "güçlü şekilde demir attığını" ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha önce "hiç bu kadar güçlü olmadığını" söylemişti.
Bugünkü açıklamasında Gazze'deki durumun çok zor olduğunu belirten Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘İsrail'e yönelttiği tepkilerin, Türkiye'nin arabulucu rolü oynamasını zorlaştırdığını söyledi.
Flake ayrıca ABD'nin aktif olarak ateşkes çağrısı yapmaya başlamasından sonra Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılıklarının azaldığını ancak sürtüşmenin devam ettiğini belirtti.
ABD'nin, Türkiye'den Rusya'ya gönderilen askeri bağlantılı donanım konusunda endişeli olmaya devam ettiğini belirten Flake, Ankara'dan ihracatı önlemeye yönelik iş birliğini artırmasını istedi.
Amacımız Rusya'nın Savaş Kabiliyetini Elinden Almak
Flake "Bu durum bizim için endişe verici olmaya devam ediyor ve sık sık ve tutarlı bir şekilde gündeme getiriyoruz. Buradaki muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde, amacımızın Rusya'nın savaş kabiliyetini elinden almak olduğuna dikkat çekeceğiz" diye konuştu.
Flake, "Türkiye'den önemli miktarda ürün geldiğini görüyoruz. Bu nedenle daha iyi bir iş birliği yapmak istiyoruz ve birçok yönden bunu başarıyoruz. Rusya'nın şikayet ettiğini biliyorum, bu iyiye işaret" ifadelerini kullandı.