ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, “Türkiye hükümetine Hamas'la artık işlerin eskisi gibi yürüyemeyeceğini açıkça ifade edeceğiz” ifadeleriyle uyarıda bulundu.
İşgalci ‘İsrail’in en büyük destekçisi Washington, Gazze’de bir yıldır süren katliama gönderdiği silah ve maddi yardımla ortak olurken bir taraftan da ‘İsrail’i hezimete uğratan Hamas’ı sıkıştırmak için tehditlerde bulunuyor.
‘İsrail’ basını Hamas'ın üst düzey yöneticilerinin akın zamanda Türkiye'ye taşındığını öne sürmüş; Ankara iddiaları yalanlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, “Türkiye hükümetine Hamas'la artık işlerin eskisi gibi yürüyemeyeceğini açıkça ifade edeceğiz” diyerek tehdit etti.
Hamas yöneticilerinin Türkiye’ye taşındığına ilişkin iddialar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller da iddiaları doğrulamadı; ancak bunları yalanlayacak konumda olmadığını beyan etti.
“Vahşi bir ‘terör’ örgütünün liderlerinin Türkiye gibi NATO müttefikleri dahil hiçbir yerde rahatça yaşamaması gerektiğine inandıklarını” söyleyen Miller, “Dünyadaki her ülkeye açıkladığımız gibi Türkiye hükümetine de Hamas'la işlerin artık eskisi gibi yürüyemeyeceğini açıkça ifade edeceğiz” dedi.
Halid Meşal’in Teslim Edilmesini İstedi
Miller, aralarında Halid Meşal’in de bulunduğu bazı Hamas liderleri hakkında ABD’de davalar olduğunu ve Washington'un bu kişilerin ABD'ye teslim edilmesi gerektiğini düşündüğünü de belirtti.
‘İsrail’in Times of Israel gazetesi hafta sonu ismini paylaşmadığı Arap bir diplomata dayandırdığı haberinde, Hamas’ın Katar’ın başkenti Doha'da bulunan üst düzey yetkililerinin geçen hafta Ankara'ya taşındığını iddia etmişti.
Dışişleri kaynaklarıysa Hamas’ın siyasi büro üyelerinin zaman zaman Türkiye’yi ziyaret ettiğini; ancak büronun Türkiye’ye taşındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Hamas da iddiaları, “(‘İsrail’) işgalinin zaman zaman yayınlamaya çalıştığı söylentiler” ifadeleriyle reddetmişti.
Katar geçen hafta Hamas ve ‘İsrail'e, her iki taraf da istekli ve ciddi olduğunu gösterene kadar Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına aracılık etme çabalarını askıya alacağını söylediğini bildirmişti.
Ancak Doha, Hamas'a ülkeyi terk etmesini söylediğine dair basında çıkan haberlerin doğru olmadığını da belirtmişti.
‘İsrail’ ile Hamas arasında ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar’ın bu görevden çekildiğini açıklamasının ardından Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani Türkiye’yi ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.
‘İsrail’ bir yılı aşkın süredir çoğu çocuk ve kadın 50 binden fazla vahşice katlederken, 57 Müslüman ülke yönetimi ise ‘İsrail’i destekleyen ABD ve Batı’dan adım atmasını bekliyor ve Filistin’i Birleşmiş Milletler’e havale ediyor.