4. Yargı Paketi TBMM’ye Sunuluyor
18 Haziran 2021

4. Yargı Paketi TBMM’ye Sunuluyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

AK Parti, tarafından açıklanan "Yargı Reformu Strateji Belgesi" çerçevesinde hazırlanan dördüncü yargı paketi ile ilgili çalışma görüşülmek üzere TBMM’ye sunulacak.

35 madde olarak düzenlenen yargı paketinden bazı düzenlemeler çıkarıldı ve TBMM Başkanlığı'na sunulmasına karar verildi.

Paket, yargıya erişme, vergi suçları, adli kontrol sistemine ilişkin yeni düzenlemeler ve soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek somut delillerin bulunması halinde, avukatın müvekkiliyle görüşmesinin bekletilmesini de içeriyor.

Paketin ayrıntıları şöyle:

-Boşanmış eşe karşı suçlar da nitelikli suçlar kapsamına giren eşe karşı işlenen suç kapsamına alınarak, ceza artırımı yapılacak. Boşandığı eşini öldürenler için de, eşe karşı işlenen suçlarda olduğu gibi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilecek.

-Tartışmalı maddelereden birisi ise, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek somut varlıkların bulunması halinde, avukatın müvekkiliyle görüşmesi bekletilebilecek, yani gerekçe ortadan kalkmadan şüphelinin avukatıyla görüşmesine izin verilmeyecek.

-Adli kontrol sistemine düzenleme: Bu maddeye göre adli kontrol kararının üst sınırı 2 yıl olacak. Adli kontrol kapsamında yurtdışı yasağı konulması halinde, her 4 ayda bir durum gözden geçirilecek, sakıncalı olmadığına hükmedilirse, yurtdışı yasağı kaldırılabilecek.

-Adli kontrol kapsamında, konutu terk etmeme kararı verilen hükümlülerin evde geçirdiği her iki gün, mahkumiyet süresinden bir gün olarak düşülecek.

-Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan etkin pişmanlık ilkesinin benzeri, vergi suçları için de uygulanacak. Paketteki düzenlemeye göre, kişi suç konusu eylemin cezasına yönelik yargısal süreç başlamadan önce etkin pişmanlıktan yararlanırsa ödeyeceği ceza yüzde 50; yargısal süreç başladıktan sonra yararlanırsa yüzde 25 indirim uygulanacak. Bu madde vergi hırsızlarını koruduğu ileri sürülerek kamuoyunda eleştirilmişti.

-Sulh ceza mahkemelerinin verdiği tutuklama ve adli kontrol kararları için itiraz başvurusu, dikey denetleme çerçevesinde üst mahkeme olan ağır ceza veya asliye ceza mahkemeleri tarafından yapılabilecek.

-Katalog suçlardan tutuklamaya somut delil koşulu getirildi. Bu maddeye göre, terör suçundan şüpheli görülen kişinin terör örgütü ile ilişkisi, somut delillerle kanıtlanmak zorunda olacak.

Katalog Suçlar: terör, soykırım, insanlığa karşı suçlar, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, çocuğun cinsel istismarı, hırsızlık, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, suç işlemek için örgüt kurma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, düşmanla iş birliği yapma, anayasayı ihlâl, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı silahlı isyanın da aralarında bulunduğu suçlar.

-Genel bilgi toplaması (GBT) yapılan, otel, seyahat sırasında çevirme gibi durumlarda, ifade almak için gözaltı işlemi de pakette yeniden düzenlendi.

Buna maddeye göre;

-Mesai saatleri dışında şüphelinin ifadesini almak için bir kereye mahsus, taahhüt istenecek. Sözünü yerine getirmeyen kişiye ise bin lira para cezası kesilecek.

-Mağdur olarak mahkemeye başvuran kişiye, şikayetçi olduğu dosya ile ilgili, mahkemeye çağrı kağıdının yanı sıra, iddianame gönderilmesi kararlaştırıldı.

-Mahkemeler ifade için, çağrı kağıdının yanı sıra ayrıca, e-posta, kısa mesaj yöntemlerini de kullanmasının yolu açıldı.

-Kredi kartıyla işlenen dolandırıcılık suçlarına, mağdurun ikamet ettiği yerin mahkemesi bakacak.

-Lekelenmeme hakkı çerçevesinde sanıkla ilgili sadece hakkındaki suçlamaya ilişkin deliller iddianameye konulacak. Mahkemenin beraat kararı ile tespit ve dinlemeye ilişkin kayıtlar imha edilecek.

-İdareye başvurularda, idarenin yanıt verme süresi 60 günden 30 güne indirilecek.

Çocuk mahkemelerinde cübbesiz yargıç ve savcı düzenlemesi paketten çıkarıldı.