Trump’ın Golan Kararına Cılız Tepkiler
22 Mart 2019

Trump’ın Golan Kararına Cılız Tepkiler

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

1967’deki şaibeli 6 gün savaşları sonunda Golan Tepeleri’ni işgal eden “İsrail”in bölgedeki varlığını meşru kabul eden Trump’ın açıklaması üzerine, Türkiye’den tepkiler geldi. ABD’yi her fırsatta stratejik ortak ve müttefik olarak niteleyen Türkiye’nin Trump’ın kararına tepkisi, Kudüs kararında olduğu gibi gasıp Yahudi’nin menfaatine sonuçlanabilecek, yaptırımdan uzak cılız açıklamalardan ibaret. Trump’ın Golan kararını, Yahudi damadı Kushner’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile basına sızmayan görüşmesi sonrasında açıklaması da dikkat çekiyor.

Bölge ülkelerin ABD ekseninde hareket etmesi, Washington’ın “İsrail” ile birlikte yürüttüğü sistematik işgali gerçekleştirmek için işini kolaylaştıryor. Her işgal kararı sonrası verilen tepkiler, sadece iç kamuoyunu teskin etmeye yönelik hamasi konuşmalardan öteye geçmiyor.

Türkiye, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri kararına sert tepki gösterdi. Trump’ın “ABD’nin Golan Tepeleri üzerinde "İsrail"in egemenliğini tam olarak tanımasının zamanının geldiği” açıklamasına Türkiye’den ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan geldi.

Çavuşoğlu, Twitter’dan paylaştığı mesajda, "Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun en temel ilkesidir. ABD’nin, "İsrail"in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabaları, bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemektedir" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş da Twitter’dan benzer bir açıklama yaparak “Dünya, Trump'ın aklına estikçe attığı tweetlerle yönetilecek bir yer değildir. ABD'nin başkanı epeydir "İsrail"in sözcülüğüne soyunmaktadır. Golan Tepeleri hakkındaki son sözleri ateş topuna dönmüş olan bölgemizi daha da karıştırmaya neden olacak art niyetli bir yaklaşımdır” ifadelerinin yer aldığı alışılagelmiş tepkilerin bir yenisini beyan etti.

Birleşmiş Milletler’den de açıklamaya yönelik tepki gecikmedi. BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada ''Bu konudaki bütün BM kararlarının arkasındayız'' açıklamasında bulundu.

Trump Twitter’dan yazdığı mesajda İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğinin ABD tarafından tanınmasının zamanının geldiğini belirtmişti. Trump, “52 yıl sonra ABD’nin "İsrail"in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımasının zamanı geldi. Burası İsrail ve bölgesel istikrar açısından kritik stratejik ve güvenlik önemine sahip” ifadelerini kullanmıştı.

“İsrail” İle Esed Rejimi Arasındaki Sıkı İlişkiler

Suriye'nin güneybatısındaki Golan Tepeleri’nin büyük bölümü 1967'deki şaibeli Altı Gün Savaşları sırasında "İsrail" tarafından işgal edilmişti. İsrail o tarihten bu yana bu bölgeyi kontrol altında tutuyor.

Esed ailesinin ABD güdümünde yapılandırdığı rejim sayesinde Suriye toprakları, “İsrail” için tehdit olmaktan çok arka bahçe görevi görüyor. Netenyahu’nun 2018 yılında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Putin ile görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Esed yönetimi ile herhangi bir sorunumuz yok ve 40 yılı aşkın süredir işgal altındaki Golan Tepeleri'ne Suriye tarafından tek mermi bile atılmadı. “İsrail”, Esed rejiminin Suriye'deki varlığına karşı değil” diyerek aralarındaki sıkı ilişkiyi basına açıklamıştı.