Rutte, NATO Genel Sekreterliği İçin Erdoğan’dan Destek İsteyecek
26 Nisan 2024

Rutte, NATO Genel Sekreterliği İçin Erdoğan’dan Destek İsteyecek

Köklü Değişim Medya

Kapitalist Batı’nın askeri gücü NATO Genel Sekreterliği için aday olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek almak adına Türkiye'ye geleceği açıklandı.

NATO'nun 14'üncü lideri olmak için NATO ülkelerinden desteklerini talep eden Rutte, 31 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak adaylık için desteğini istemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hollanda Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri adayı Mark Rutte arasında İstanbul'da yapılacak görüşmede Türkiye-Hollanda ilişkileri ile Avrupa Birliği üyelik süreci de ele alınacak.

Türkiye, Rutte'yi henüz açıkça desteklemeyen dört NATO ülkesinden biri olarak öne çıkarken, Batı askeri ittifakının 32 üyesinin tamamının oybirliğine ihtiyacı var. Rutte halen bir başka rakip aday olan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile yarış halinde.

Rutte'nin Türkiye ve Romanya'nın yanı sıra Macaristan ve Slovakya'yı da ikna etmesi gerekiyor. Macaristan hükümetine liderlik eden Başbakan Viktor Orban, Rutte'nin adaylığına açıkça karşı çıktığını açıklamıştı.

Türkiye ve Macaristan, daha önce de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto etse de daha sonra iki ülke de vetosunu kaldırmıştı. Anakara, daha önce de Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği için veto kartını çıkarmış daha sonra Rasmussen’in adaylığını kabuk etmişti.

NATO’nun lideri Washington’ın NATO hususunda aldığı kararlar her ne kadar üye devletlerden bazıları tarafından veto edilse de nihayetinde ABD’nin aldığı kararlara bazı pazarlıklar sonunda boyun eğiliyor.

Türkiye, terör örgütleri PKK ve PYD ile mücadele ederken, ABD ve Avrupalı devletler bu örgütlere alenen siyasi ve askeri destek veriyor. Ayrıca İslam ve Müslümanları tehdit olarak kabul eden NATO, Afganistan ve Irak’ta yüzbinlerce Müslümanı katletmesine rağmen Ankara, kapitalizmin askeri gücü ile birlikte hareket ediyor ve üyelerini stratejik müttefik ve dost olarak niteliyor.