Sosyolog Süleyman Uğurlu Laik Kemalist Çevrelerin “Siyasal İslâm” Algısındaki Yanılgıyı Kaleme Aldı
22 Ekim 2019

Sosyolog Süleyman Uğurlu Laik Kemalist Çevrelerin “Siyasal İslâm” Algısındaki Yanılgıyı Kaleme Aldı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Yazarı Sosyolog Süleyman Uğurlu günümüzün çokça konuşulan konusu “Siyasal İslâm” hakkında bir makale kaleme aldı. Makalede, “Siyasal İslâm” kavramı üzerinden İslâm’a yönelik hazımsızlığa dikkat çekiliyor.

“‘Siyasal İslâm Çöktü’ Diye Sevinenler: Sizin Kininiz İslâm’a” başlıklı makalesinde Uğurlu; Laik Kemalist çevrelerin AK Parti iktidarının yaşadığı düşüşe sevinmelerinin altında, AK Parti ile özdeşleştirdikleri “Siyasal İslâm’ın” tükenişini görmenin yattığını ifade etti.

“Hakikat, bu laik Kemalistler için bir anlam ifade eder mi bilmiyorum ama erdemli tüm insanlar için karanlığı aydınlatan bir ışıktır. Dolayısıyla gölgede kalmamalı ve açığa çıkartılmalıdır. İşte bu nedenle hakikatin gölgesinde bir yolculuğa çıkmak gerekir.” diyen Süleyman Uğurlu, cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Müslüman halkın her dönemin siyasileri tarafından nasıl kandırıldığına dikkatleri çekiyor.

Özellikle cumhuriyetin kurucu kadrosunun ihanetvari aldatmalarının, Batılılarla özellikle İngiltere ile yakın temaslarının altının çizildiği makalede; “Kurtuluş Savaşı’nın” kazanılmasının ardından yeni bir savaşın başlatıldığını, yeni bir düşman edinildiğini ve bu düşmanın da İngilizlerin direktifi ve desteğiyle İslâm ve mütedeyyin Anadolu halkı olduğu ifade ediliyor.

Cumhuriyetin kurulması, Müslüman halkın zihinlerinden Hilâfet’in unutturulması adına yapılan türlü zulümler de Süleyman Uğurlu’nun makalesinde ortaya konan hakikatler…

Batı sevdalısı zümrelerde mevcut olan kibri de kaleme alan Uğurlu, bu zevatın halka tepeden bakan ve bu halkın İslâm’ından kaynaklanan utanç ve korkularını da gözler önüne seriyor.

Bugün “Siyasal İslâm çöktü”, “Siyasal İslâm bitti” ifadelerini dillendirenlerin bu kavramla neyi kastettiklerini ve korkularının temelinde neyin yattığını da belirten Süleyman Uğurlu, bu ekâbir tayfa ile Müslüman halkın ne kazanıp ve ne kaybettiklerinin sorgulamasıyla makalesini şu şekilde sonlandırıyor:

“Peki, ne elde ettiniz? Batı ve bilhassa İngilizler ile işbirliği yaparak bu halkın dinine savaş açtınız da ne kazandınız?

Belki ihtişamlı bir yaşantı, belki para, servet, belki zoraki bir itibar… Ama kaybettikleriniz çok daha fazla… Öncelikle siz, insan olma erdemini kaybettiniz! Sonra onuru, şerefi, vicdanı, asaleti, sadakati ve tabii ki ahireti…

Halk ne elde etti?

Sefalet, yoksulluk, ağır çalışma şartları, ağır vergiler, zulüm, aşağılanma, ahlaksızlık, sapkınlık, aile bağlarının yok olması, kimliksiz, hedefsiz bir nesil…

Korkuyorsunuz!

Allah’ın nurunu söndürmeye çalışanların akıbeti sizin de akıbetiniz olacak!

Kaybedeceksiniz!

Allah’ın diniyle alay edip had yarışına girenlerin akıbeti sizin de akıbetiniz olacak!

Biz kazanacağız!”

Makalenin tamamını okumak için tıklayın:

#İslamVeSiyaset