Kamplarda Yaşayan Çocuklar Donarak Ölüyor
10 Ocak 2019

Kamplarda Yaşayan Çocuklar Donarak Ölüyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Yaşadıkları bölgelerde her türlü saldırı ve katliamlardan kaçarak kamplarda yaşamak zorunda kalan mülteciler, kışın zor şartlar altında yaşam savaşı veriyor. Çadır veya baraka türü yapılardan oluşan kamplar, donarak ölümlere yol açıyor.

Kedi ve köpeklerin dahi soğukta kalmasına duyarlı olan medya, Müslüman çocukların soğuktan donmalarına kör ve sağır...

Türkiye ve uluslararası alanda medyanın çocuk ölümlerine duyarsız kalması, alınabilecek tedbirlerin ertelenmesine sebebiyet vermektedir. Medya tarafından donarak ölümlerin haber yapılmaması ve kamuoyu edilmemesinden ötürü uluslararası yardım kuruluşları da yaşanan trajediyi görmezden gelmektedir.

Lübnan Mülteci Kampındaki Suriyeli Sığınmacılar Donarak Ölüyor

Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Arsal bölgesinde, şiddetli soğuk nedeniyle, Suriyeli mültecilerin barındığı kamplar tamamen kar altında kaldı. 80 bin mülteciye ev sahipliği yapan Arsel mülteci kampında yaşam her geçen gün zorlaşıyor.

Lübnan'ın kuzeydoğusunda Suriye sınırında yer alan Arsel bölgesinde yaşayan Suriyeli mülteciler barındıkları kamplar tamamen kar altında kaldı. Mültecilerin çektikleri videoda, çok zor şartlarda yaşadıkları görülüyor.

Suriyeli mülteciler kamplarda teneke ve plastikten oluşan evlerde kalıyorlar. Şiddetli soğuk ve kar yağışının olması yaşadıkları zorlukları daha da ağırlaştırıyor.

Lübnan'daki çocuk, kadın ve yaşlı dâhil olmak üzere 80 binden fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan kamplar ısıtma kaynaklarından yoksun durumda.

Suriyeli Mültecileri Yardımlaşma Derneği kampın fotoğraflarını yayınladı ve Facebook sayfasında çoğu kuruluş ve yardım kuruluşunun mültecileri soğuk dağlık bir alanda bilinmeyen kaderleri için terk ettiğini söyledi.

15 Suriyeli Mültecinin Cesedini Buldu

Lübnan Sivil Savunma, kar ortasında Lübnan-Suriye sınırındaki zorlu bir geçişi geçmeye çalışan 15 Suriyeli mültecinin cesedini buldu. Donmak üzere olan başka bir mülteci ise kurtarıldı. Donarak ölümlerin yaşanabileceği bölgeden, yardım çağrıları yükseliyor.

Lübnan'ın kuzeyinde yer alan Akkar bölgesinde Suriyeli sığınmacının 3 aylık bebeği dondurucu soğuk nedeniyle hayatını kaybetti.

Sınırda Can Pazarı

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesine 70 kilometre uzaklıkta bulunan, Derecik beldesine bağlı Samanlı köyünde, Irak sınırının diğer tarafında cesetler gören vatandaşlar, jandarmayı aradı. Hemen bölgeye gelen jandarma ekipleri, 3'ü çocuk, biri kadın 5 mültecinin, yasadışı yollarla Türkiye'ye geçmek isterken donarak öldüğünü belirledi. Cesetler, jandarmanın haber vermesiyle Iraklı yetkililer tarafından sınırdan alındı.

İdlib ve Lazkiye’de Kamplar Sular Altında

Suriye'nin İdlib ve Lazkiye illerinin kırsalında iki gün önce başlayan ve dün şiddetini artıran yağışlar sele dönüştü. Sağanak nedeniyle yaklaşık 70 bin sivilin yaşadığı 11 sığınmacı kampı sular altında kaldı. Gece saatlerinde meydana gelen selden çok sayıda sığınmacı kampı etkilenirken pek çok çadır suya kapıldı. On binlerce sığınmacının çadırı sel sonrası çamur birikintilerinin arasında kaldı.

Suriyeli Bir Mültecinin Yazdıkları

"Benim 5 yıldızlı kardan çadırım (Norveç'teki bir otele benziyor)

Fakat ben buzun etkisiyle ayaklarımı hissedemiyorum.

Evlerinizdeki sıcaklıktan beni bahsedebilir misiniz?

Böylece belki biraz sıcaklığı hissedebilirim."

Doğu Türkistanlı Çocuklar Donarak Öldü

Doğu Türkistanlı Müslüman çocukların Anne babaları uyduruk suçlamalar ile Çin’in Doğu Türkistan'da tesis ettiği toplama kamplarına alındı. Ve birçok aileyi perişan eden Çin hükumeti, sayısız çocuğu öksüz bıraktı. Her ne kadar bir kısmı Çinli yetkililer tarafından el konularak çocuk yetiştirme kamplarına alınmış olsa da kısmen çocuklar kimsesiz halde dışarıda dolaşıyor.

Elde edilen bilgilere göre Doğu Türkistan'ın Hoten İli Karakaş İlçesine Bağlı Zava köyünden Rahmetullah Şirbaki isimli minik çocuğun donmuş cansız bedeni bölgedeki derede bulunduğu öğrenildi.

Konu ile ilgili “Paylaşmayın” açıklamasını yapan Çin Komünist Partisine bağlı “Kayıp Çocukları Arama Grubunun”, çocuğun cesedi yakınları tarafından teslim alındığı ve çocuk ile ilgili bilgilerin paylaşılmaması gerektiği yönündeki açıklamaları ise dikkat çekiyor.