İstanbul AKM 850 Milyon TL’ye Mal Olacak
11 Şubat 2019

İstanbul AKM 850 Milyon TL’ye Mal Olacak

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Jakoben zihniyete karşı bir zafer anıtı olacak” diyerek temeli atılan Beyoğlu'ndaki Atatürk Kültür Merkezi, 850 milyon TL’ye mal olacak. Yeniden inşa edilecek AKM’nin, ekonomide yaşanan sıkıntılar sonrası alınan tasarruf kararlarından etkilenmeyecek kadar aciliyet arz etmesinin nedeni anlaşılamazken, inşaat, yaklaşan seçimler öncesi tasarruf planlarından sapıldığı eleştirilerine de sebep oldu.

Temel atma törenindeki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AKM milletin değerleriyle, inancıyla insanımızın tarihi ve kültürüyle kavgalı Jakoben zihniyete karşı dikilmiş bir zafer anıtı olacak. Burası bir kültür merkezi değildir, son 5 yıldır milli iradeye kast eden vatan, millet düşmanlarına verilmiş en güzel cevap olacak. İstanbul kendini bu projede bulacak" ifadelerine yer verdi.

Erdoğan, binayla ilgili şu bilgileri paylaştı:

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi 95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip 5 ayrı bloktan oluşacak.

Bina içerisinde 2 bin 73 kişilik dünya standartlarının üzerinde bir opera salonu bulunacak.

Bina içerisinde tiyatro salonu, bale çalışma salonları, prova salonları, sanat galeri, sergi salonları, millet kıraathanelerinin, toplantı odaları, restoranlar, kapalı otoparklar yer alacak.

2008'de tadilat için kapatılan AKM, 2018'de yıkılmıştı.

Eski binayı kendi ideolojilerinin merkezi olarak görenlerin, bu projeyi engellemeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, “Bunlar sokakları karıştırarak projeyi sabote etmeye çalıştılar. Cami yapacağımız, AVM yapacağımız gibi olmadık yalanlara başvurdular” dedi.

Eski binanın ihtiyaçları karşılamadığını ifade eden Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "2007 yılından itibaren farklı kurumların yaptığı incelemeler eski binanın kullanılmaz olduğunu ortaya koymuştur. Aynı raporlar eski binanın depreme dayanıklılık bakımından bir gecekondudan farklı olmadığını göstermiştir. Eski bina, 15 milyonu aşan nüfusu, sanata artan talebiyle İstanbul'un beklentilerine cevap veremiyordu."

TOKİ Bizi Perişan Etti

Erdoğan açıklamasının ardından, mikrofonu indirerek kürsüye çağırdığı Yeni Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Naci Topsakal ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'ye "Parayla ilgili sen mi konuşacaksın, sen mi?" diye sordu.

Yeni Yapı Başkanı Topsakal "Cumhurbaşkanım para konusunda sıkıntımız zaten var. Belki bir zaman konuşuruz, hakikatten" dedi.

Erdoğan'ın "Yap yap" ısrarı üzerine Topsakal "Ciddi bir şekilde etkilendik, TOKİ bizi perişan etti, Ömer Bey'i perişan etti" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklama üzrine "Numarayı bırak" diye karşılık verdi.

Sahneden yapılan pazarlığın ardından AKM’nin 20 aylık bir süre zarfında, 850 milyon TL’ye inşa edilmesi hususunda anlaşmaya varıldı.