“Hamdolsun ABD İle Sıkıntıları Atlattık”
08 Şubat 2019

“Hamdolsun ABD İle Sıkıntıları Atlattık”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Beştepe’de ABD’li işadamlarını ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir taraftan ABD’nin PYD ile işbirliğine ve 23 bin tır silah yardımına sitem ederken, öteki taraftan tweetleriyle Türkiye’yi tehdit eden Trump’a değerli dostum diye hitap edip, Türk-Amerikan ilişkilerinden çok umutluyuz dileğini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de ABD Ticaret Odası ve Amerikan Türk Konseyi üyelerini kabulünde, heyeti misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretin ekonomik ve ticari ilişkiler başta olmak üzere Türk-Amerikan iş birliğinin güçlenmesine katkı sağlamasını diledi.

Amerikalı heyet ile son olarak 2017'nin ekim ayında bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktardı.

İki ülke arasındaki sıkıntıların atladıldığına vurgu yapan Erdoğan, "Son görüşmemizden bu yana Türkiye olarak pek çok sınamayla yüz yüze kaldık. Türkiye-ABD ilişkilerinin test edildiği, şoklara ve krizlere karşı dayanma gücünün denendiği dönemleri yaşadık. Hamdolsun tüm sıkıntıları, sınamaları, direnç testlerini başarıyla atlattık. Bugün son dönemde yaşadığımız onca badireye rağmen Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında geleceğe çok daha umutla bakıyoruz" dileklerini iletti.

İki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklığa vurgu yapan Erdoğan, "Gerilimin yerini, iş birliği ve dayanışmanın almasında en önemli faktörlerden biri, değerli dostum Başkan Trump ile aramızda tesis ettiğimiz yakın diyalog ve iletişimdir. Trump'ın özellikle Suriye bağlamında aldığı son inisiyatif, Türk-Amerikan ilişkilerini baltalamaya çalışanların planlarını boşa çıkarmıştır. Türkiye ve ABD arasında ortak çıkarlara dayalı, güçlü, kapsamlı ve stratejik bir müttefiklik ilişkisi vardır. İlişkilerimizde zaman zaman görüş ayrılıklarına dayalı iniş çıkışlar yaşasak da ortaklığımız pek çok zorluğun üstesinden gelmiştir. Bu aşamada ikili ilişkilerimizde önümüze bakmak ve olumlu bir gündeme odaklanmak istiyoruz. Başkan Trump da bu konuda benimle aynı kanaati paylaşıyor. Sayın Başkan da Türkiye ile iş birliğini ilerletmeyi, ortak menfaatler temelinde kuvvetlendirmeyi arzu ediyor. Dışişleri Bakanım, dün Washington'da gerçekleştirilen DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısına katıldı ve ikili temaslarda bulundu. 5 Şubat'ta Türkiye-ABD Çalışma Grubu Toplantıları yine Washington'da yapıldı" dedi.

“PYD ile değil bizimle DEAŞ’a karşı savaş” sözünü hatırlatarak ABD’nin PYD ile işbirliğine sitem eden Erdoğan, "Bunu zaten Sayın Başkan'a bizzat 'DEAŞ ile mücadele konusunda herhangi bir tereddüdünüz varsa, bunu terör örgütleriyle ortadan kaldırmayı hedefliyorsanız, burada sıkıntılar yaşayabilirsiniz ama biz çok ciddi, kararlı olarak bu DEAŞ'ı burada sıfırlarız, yok ederiz. Bunu El Bab'da gösterdik. Biz El Bab'da 3 bin DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. Biz, stratejik ortağımızın, kalkıp da bu tür terör örgütleriyle böyle bir işe girmesini doğru bulmuyoruz.' Bunları kendilerine söyledik ama maalesef bu adım malum YPG/PYD ile yürütüldü. Bunun bedelinin, faturasının yıllar sonra ortaya çıkacağını ben de tahmin ediyorum." uyarısında bulundu.

Erdoğan, sürekli “Dost ve Müttefik” diye ifade ettiği ABD’nin PYD’ye gönderdiği 23 bin tır silah konusunu da gündeme getirip konuşmasına şöyle devam etti:

"PKK/PYD terör örgütünü yerel halkla özdeşleştirmek Kürt kardeşlerimize yapılabilecek en büyük hakarettir. Tüm bunlar dünya kamuoyunun gözleri önündeyken, bu katil sürülerine arka çıkılmasını, destek olunmasını, silah ve mühimmata boğulmasını anlamak mümkün değildir. Son dönemlerde gelen silahlarla beraber, 23 bin tır ve kamyon Suriye'nin kuzeyindeki bu bölgede malum terör örgütüne getirilmiştir. Bunların içerisinde mühimmat vardır. Bütün bunlarla beraber araç, gereç, silah vesaire vardır. Kime geliyor bunlar YPG'ye, PKK'ya geliyor. Yakalandıkları zaman bir de bakıyoruz Amerika'nın silahları. Kimde bu? Terör örgütlerinde. Ama bunları terör örgütü olarak şu anda hala Amerika kabullenemedi. Bizim sıkıntımız burada."