Dolar 5,84’ü Gördü
23 Mart 2019

Dolar 5,84’ü Gördü

NTV

Köklü Değişim Medya

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar faiz artışı öngörmemesini açıklaması sonrasında 5,40'lara kadar inen ancak daha sonra yeniden yukarı çıkan dolar/TL gün içinde 5.75'i test etti. Türkiye piyasaları kapandıktan sonra oluşan işlemlerde dolar 5,84'ü gördü. Döviz mevduatları, piyasadaki güvensizlik sebebiyle rekor seviyelere ulaştı. Berat Albayrak gelişmeleri manipülasyon olarak niteledi.

Merkez Bankası’nın Hamlesi Frenleyemedi

Merkez Bankası'nın saat 16.00'da bir hafta vadeli repo ihalesini ara verdiği açıklaması sonrası kur ilk etapta 5,58'li seviyelerden 5,55'e gerilemişti. Piyasalarda ABD-Türkiye ilişkileri yakından takip ediliyor.

Bist'teki Kayıp Yüzde 3,45

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,45 değer kaybıyla 99.835,31 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 3.572,48 puan azalırken, toplam işlem hacmi 9,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 6,64, holding endeksi yüzde 2,14 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran kazandıran yüzde 0,45 ile ticaret, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, 103.755,75 puanı görmesinin ardından etkisini artıran satışlarla düşüşe geçerek 99.500 - 100.000 bandında dengelendi.

Analistler, yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının pay piyasalarında satışların güçlenmesine neden olduğunu belirterek, 5,50 direncinin kırılması ile 5,7487'ye kadar çıkan dolar/TL'nin, 5,68 seviyelerinde dengelendiğini kaydetti.

Analistler, haftaya yurt içinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı, iş gücü istatistikleri, sektörel güven endeksleri ve ekonomik güven endeksinin yurt dışında ise ABD'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 99.000 seviyelerinin destek, 102.500 seviyesinin direnç konumuna geldiğini söyledi.

Hane halkı aralıksız beş aydır döviz almaya devam ediyor. Döviz tevdiat hesapları toplam mevduatın yüzde 50'sini aştı.

Teknik açıdan dolar/TL'de 5,50'nin önemli direnç konumunda bulunduğunu ifade eden analistler, 5,4050'nin destek konumunda bulunduğunu, bu seviyenin altında kapanışlar olması durumunda 5,3500'in gündeme geleceğini kaydetti.

Berat Albayrak: “Manipülasyon Yapılıyor”

Doların yukarı yönlü hareketi ve ekonomi ile ilgili Ekonomi Bakanı Albayrak’tan dün gece açıklamalar geldi.

Katıldığı programda son gelişmeleri değerlendiren Albayrak kurdaki hareketlenmeyi manipülasyon olarak nitelendirdi. ''Gezi dönemindekine benzer muazzam müthiş bir dezenformasyon var sosyal medya üzerinden. Göreceğiz, bakacağız. Herkes kur, şu bu falan diyor'' diyen Albayrak manipülasyon ile algı operasyonu yapıldığını ifade etti.

Albayrak, ''Kimler döviz düşmeye başladığında eyvah eyvah diyerek kafasını kaşımaya başladı. Burada zarar ettiyse birileri yine pişman olacak. Türkiye'nin temel dengelerinin tamamı çok sağlam. Hele de seçimden sonra hiçbir belirsizlik argümanı kalmayacak. Seçim sonuçlarının hiçbir şekilde siyasi resme etki etmeyeceği bir tablo ile karşı karşıyayız. Birileri seçim sürecini etkilemek istiyor, pişman olacaklar. Bilinçli bir manipülasyon ile algı operasyonu yapılıyor'' ifadeleri ile son gelişmeleri bu şekilde değerlendirdi.