Dendias, Basın Toplantısında Türkiye’yi Yaptırımlarla Tehdit Etti!
15 Nisan 2021

Dendias, Basın Toplantısında Türkiye’yi Yaptırımlarla Tehdit Etti!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları arasındaki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gerilim yaşandı. Akdeniz’deki egemenlik hakları konusundaki anlaşmazlık basın toplantısına yansırken, Dendias, Türkiye’yi AB yaptırımlarıyla tehdit etti.

Yunanistan'dan Türkiye'ye 2 yıl sonra gerçekleşen ziyarette gerginlik basına yansıdı.

Ankara’yı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs sorunu ve göç konularının masada olduğu görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısı sorunların çözümüne yönelik ılımlı mesajlarla başladı.

Dendias’ın Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini dile getirmesi, Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olduğunu ve yaptırımları hatırlatarak anlaşmaya mecbur olduğunu ima eden açıklamanın ardından tansiyon yükseldi.

Dendias, “Türkiye eğer bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse o zaman yaptırımlar gündeme gelecektir. Biz inanıyoruz ki komşu ülkeler olarak her iki taraf ve biz Türkiye'den çok fazla şey kazanabiliriz. Ancak buna karar verecek olan biz değiliz" tehdidini savurdu.

Çavuşoğlu'ndan Tepki

Bu açıklamaya sert tepki gösteren Çavuşoğlu, “Ben Yunanistan’ı itham edici bir konuşma yapmadım. Ama siz basının önünde ülkemi ve milletimi itham ederseniz bunun da cevabını vermek durumundayız. Türkiye kimsenin egemenlik hakkını ihlal etmedi. Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz” diye konuştu.

Yeniden söz alan Dendias sözlerine, “Tahmin ettiğim gibi sen ve çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralcısınız" diye başladı. Dendias, “Siz bunları ilk defa duymuyorsunuz ki, daha önce de Türkiye'nin egemenlik haklarımızı ihlal ettiğini söyledik. Benim bugün Ankara'da bunları söylememem mi gerekiyordu. Yunanistan'ın görüşleri gayet açık. Türkiye hem Ege'de hem Doğu Akdeniz'de uluslararası deniz hukukuna aykırı davranıyor” ithamını yineledi.

"Batı Trakya azınlığı, Türk'üm diyorsa Türk'tür. Bunu böyle kabul etmek zorundasınız" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Anlaşmalar konusunda farklı düşünebiliriz, Libya'yla olan anlaşmalar. Fakat AB Komisyonu'nun bunu kınaması bir şey ifade etmez. AB'nin deniz yetki alanlarıyla ilgili bir rolü, yetkisi yoktur. Göç konusunu biz ne AB'ye ne Yunanistan'a karşı kullandık. Göç konusunda insani davrandık ve mutabakatı harfiyen uyguladık. Biz içeride bunları konuştuk ve dört yılda 80 bin insanı denize ittiğinizi konuştuk ama basının önünde konuşmadık. Ama buraya çıkıyorsunuz basının önünde mesaj vermek için böyle konuşuyorsunuz. Tüm bunlara rağmen Türkiye olarak 3. taraflar olmadan iki ülke arasında bu konularda görüş ayrılıklarımızı azaltmaya hazırız. Ama basının önünde ülkemi ağır bir şekilde itham edersiniz bunun da cevabını vermek durumundayım."

Çavuşoğlu, “Burada ikili şekilde konuları çözebiliriz. Yaşanan süreçte medet umduğunuz AB ülkelerinin bu konuda bir fayda sağlayamayacağını da görmüş olduk. Görüşmeye devam mı edeceğiz, böyle kavga mı edeceğiz? Bizim arzumuz komşu ülke olarak tüm bu meseleleri diyaloglarla çözmek” diye konuştu.

"Türkiye Doğu Akdeniz'de BM'ye kaydettiği kıta sahanlığı içinde faaliyetlerini sürdürmüştür. Yunanistan'ın kavgacı tavrına karşı da biz de siyasetimizi buna göre belirleriz” diyen Çavuşoğlu, “Türkiye kendi kıta sahanlığında etkinliğini sürdürdü. Karşılıklı anlayış olursa bu meseleleri çözeriz. Tek taraflı dayatma ile olmaz. AB'den korkan bir ülke değiliz.” İfadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.