ABD’nin Uyarısına Tepki
07 Eylül 2019

ABD’nin Uyarısına Tepki

Dışişleri Bakanlığı

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’ye seyahat uyarısına tepki gösterdi. Hükümet tarafından “Dost ve müttefik” olarak nitelendirilen ABD, uyarısına sebep olarak 'terörizm' ve 'keyfi gözaltılar' göstermişti. Bilindiği üzere ABD, halen terör örgütlerini finanse eden ve açıktan silah sağlayan bir ülke konumunda olmasına rağmen, Türkiye teröre karşı ABD ile ortak hareket ediyor.

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin, Türkiye'ye yönelik yayımladığı son seyahat uyarısında genel olarak güvenlik koşullarının güçlü olmasına bağlı olumlu değerlendirmelerde bulunulmakla birlikte Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki şehirlere yönelik tespit ve değerlendirmelerinin gerçekleri yansıtmadığını beyan etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye yönelik son seyahat uyarısında yer verdiği Türkiye'nin terörle mücadelesini anlamaktan uzak olan yaklaşımların, Türk hükümetinin bu yöndeki kararlılığını sekteye uğratamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığının ülkemize yönelik yayımladığı son seyahat uyarısında genel olarak ülkemizin güvenlik koşullarının güçlü olmasına bağlı olumlu değerlendirmelerde bulunulmakla birlikte Doğu ve Güneydoğu bölgemizdeki şehirlerimize yönelik tespit ve değerlendirmeler gerçekleri yansıtmamaktadır" bilgileri yer aldı.

"TÜRKİYE TERÖRLE ETKİN ŞEKİLDE MÜCADELE ETMEYE KARARLI"

Bir seyahat uyarısının maksat ve mahiyetini aşan ifadeler içeren bu açıklamanın iyi niyetle kaleme alındığını söylemenin mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

"Söz konusu açıklamada, ülkemizdeki güvenlik ortamını doğru şekilde yansıtmayan iddialar tekrarlanmakta, bir tehdit ve güvenlik açığı olduğu yönünde asılsız unsurlara yer verilmektedir. Türkiye'nin her şehrinde vatandaşlarımız ve ev sahipliği yaptığımız misafirlerimiz huzur ve güven içerisinde yaşamaktadır. Öte yandan, seçilmiş olmak terörü ve terör örgütlerini destekleme özgürlüğüne sahip olmak demek değildir. Ülkemiz terörle etkin şekilde mücadele etmeye kararlıdır. Terörü destekleyenlere karşı hukuki ve meşru zeminde aldığımız tedbirler de ülkemizin bu tehditle kararlı mücadelesinin tezahürüdür."

Açıklamada, ABD makamlarını ideolojik yaklaşımdan vazgeçerek Türkiye'nin gerçeklerini referans almaya, aklıselim ve mantıktan uzak bu değerlendirmeyi düzeltmesi çağrısında bulunuldu.

ABD'den vatandaşlarına Türkiye'ye 'seyahat' uyarısı!

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına, Türkiye'nin Güneydoğu illerine 'terörizm' ve 'keyfi gözaltılar' sebebiyle seyahat etmeme uyarısı yaptı.

ABD Ne Demişti?

Geçtiğimiz günlerde ABD'den Türkiye'ye seyahat uyarısı gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı uyarıda, vatandaşlarının Türkiye'de bazı illere seyahat etmemesi için uyarmıştı. Uyarının sebebi olarak 'terörizm' ve 'keyfi gözaltılar' gösterildi. Söz konusu uyarıda, bu illerde terörist grupların saldırılarını sürdürdüğüne işaret edilirken, özellikle kamuya açık alışveriş merkezleri, oteller, kulüpler, lokantalar, ibadet yerleri, parklar, havaalanları gibi yerlere dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

"Terörist Gruplarla İlişkilendirilip Gözaltına Alınabilirsiniz"

ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına yaptığı diğer bir uyarıda, içlerinde ABD vatandaşlarının da bulunduğu on binlerce kişinin yetersiz bilgilere dayanarak ve genellikle siyasi amaçla terörist gruplarla ilişkilendirilip gözaltına alındığını duyurdu. Ayrıca vatandaşlarını sosyal medya konusunda da uyaran Dışişleri, 'Türk hükümetini eleştiren paylaşımlarda bulunmaları halinde yine gözaltına alınabilecekleri' konusunda vatandaşlarını ikaz etmişti.

3'üncü Ve 4'üncü Seviye Uyarıları Yapıldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, seyahat uyarılarını 4 seviyede yapıyor. 1'inci seviye normal önlemleri, 2'inci seviye arttırılmış önlemleri, 3'üncü seviye seyahati tekrardan düşünmelerini tavsiye ederken, 4'üncü seviye 'seyahat etme' uyarısı yapıyor.

Türkiye için yayınlanan uyarıda Suriye ve Irak sınırlarına yapılacak seyahatleri 4'üncü seviyede değerlendirildi. Bölgede terörist grupların saldırılarının yoğun olduğu; intihar saldırılarının, araç bombalamalarının görülebileceğine dikkat çekildi. İl il yayınlanan diğer uyarı ise 3'üncü seviye olarak değerlendirildi. Söz konusu şehirlerde, ABD hükümetinin çok sınırlı olarak acil yardım sağlayabildiği bildirildi. Bu şehirler sırasıyla Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van oldu.