ABD, “Terörizmle Savaş Propagandasını” Teknolojik Şirketlerle Yayıyor
14 Eylül 2021

ABD, “Terörizmle Savaş Propagandasını” Teknolojik Şirketlerle Yayıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD, “Terörizmle savaş propagandasını” sosyal medya ve teknolojik şirketlerle sürdürüyor. Bu propagandasını dünyaya yaymak isteyen ABD, şirketlere milyarlar kazandırdı. Kapitalizm savaşa karar verince, işgal edip sömüreceği topraklara "terörizmle savaş" bahanesini öne sürüp, zihinlerde altyapı oluşturmak için sosyal medya, teknolojik şirketler ve medyayı devreye sokuyor.

ABD, dünya çapında “terörizmle savaş propagandasını” Amazon, Microsoft, Google, Facebook ve Twitter gibi şirketler üzerinden sürdürüyor.

11 Eylül saldırılarının 20’nci yıldönümünde yayınlanan bir rapora göre, dev teknoloji şirketleri, sözde teröre karşı savaş kapsamında ABD ordusu ve diğer devlet kurumlarıyla yapılan sözleşmeler yoluyla milyarlarca dolar kazandı.

ABD’deki üç araştırma grubu tarafından yayınlanan “Savaş Satan Büyük Teknoloji Şirketleri” adlı rapor, 2004'ten bu yana Amazon, Facebook, Google, Microsoft ve Twitter ile çok sayıda hükümet sözleşmesinin imzalandığını ifşa etti.

Raporda, teknoloji şirketleri ile yapılan sözleşmelerin öncelikle terörizmle savaşın merkezinde yer alan kurumlarla yapıldığı belirtildi.

Raporda ayrıca, 2004'ten bugüne, büyük teknoloji şirketlerinin hizmetlerine yönelik, özellikle Pentagon ve İç Güvenlik Bakanlığı'ndan gelen taleplerde büyük bir artış görüldüğü ifade ediliyor. Böylece ABD, istediği içeriği kaldırtıp, istediği sayfanın engellenmesini ve kapatılmasını, kendi fikirlerinin ise kullanıcının önünde durması için ciddi isteklerde bulundu.

2004'ten Bu Yana 43,9 Milyar Dolarlık Sözleşme

Savunma sanayi sektörünün giderek dijitalleşmesiyle birlikte bulut bilişim ve GPS yazılımına olan talep 2001 yılından bu yana ABD askeri ve istihbarat teşkilatları tarafından artmış durumda.

Action Center on Race & the Economy (Irk ve Ekonomi Eylem Merkezi) (ACRE), sosyal adalet savunucuları MPower Change ve LittleSis tarafından yayınlanan rapora göre, sadece Savunma Bakanlığı tarafından, 2004'ten bu yana büyük teknoloji şirketlerinin sözleşmeleri için 43.9 milyar dolar harcandı.

Raporda, büyük teknoloji şirketleriyle yapılan sözleşmelere en fazla harcama yapan beş ajanstan dördünün dış politika için çok önemli veya terörle savaşın doğrudan bir sonucu olarak kurulmuş olduğu belirtildi.

Rapora göre büyük teknoloji şirketleriyle yapılan sözleşmelere en fazla harcama yapan ilk beş federal kurumdan dördü dış politikanın merkezinde yer alıyor ya da sözde teröre karşı küresel savaşın doğrudan bir sonucu olarak kuruldu.

Amazon ve Microsoft Öne Çıkıyor

Rapor ayrıca, özellikle Amazon ve Microsoft'un son yıllarda öne çıktığını ve Amazon'un 2019'da 2015'e kıyasla yaklaşık beş kat, Microsoft'un ise sekiz kat daha fazla federal sözleşme ve alt sözleşme imzaladığını belirtti.

Raporda, Microsoft'un eski Başkan Donald Trump dönemindeki savunma sözleşmelerinin sayısındaki artıştan önemli ölçüde yararlandığı ve 2016 ile 2018 arasında imzalanan sözleşme sayısının altı kat arttığı vurgulandı.

Bu arada, havacılık şirketleri Raytheon ve Northrop Grumman gibi geleneksel askeri ve savunma yüklenicileri ile imzalanan sözleşmelerin sayısı son yıllarda azaldı.

AFP, değerlendirme almak için beş büyük teknoloji şirketiyle temasa geçti, ancak henüz bir yanıt alınmadı.

Devlet kurumları ile teknoloji şirketleri arasındaki ilişki:

Döner Kapı Fenomeni

Rapordaki veriler, kullanıcıların ABD hükümet sözleşmelerini görüntülemesine olanak tanıyan çevrimiçi bir platform olan Tech Inquiry'den alındı.

Raporda, platformun içerdiği bilgilerin sadece kamuya açık olarak paylaşılmasına izin verilen sözleşmeleri içerdiğini, dolayısıyla harcamaların daha ciddi seviyede gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Raporu hazırlayan gruplar, büyük teknoloji şirketleri ile ABD güvenlik kurumları arasındaki ilişkiye ve yüksek resmi görevlerde bulunan hükümet yetkililerinin teknoloji şirketlerinde kilit roller üstlendiğine dikkat çekerek, devlet kurumları ile teknoloji şirketleri arasındaki döner kapı fenomeni eleştirildi.

‘Döner kapı fenomeni’ yasa koyucular ve düzenleyicilerin bir taraftan şirketlerden diğer yandan yasalar ve düzenlemelerden etkilenmesi ve bu etkinin kısır bir döngüye dönüşmesi durumu.

Raporda bu duruma örnek olarak, şu anda Google'da olan eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Jared Cohen, Amazon'da eski FBI çalışanı Steve Bandilidis ve Microsoft'ta İç İşleri Bakanlığı'ndaki bürokratlardan Joseph De Rosick’ yer verildi.