5 Kırım Tatar Siyasi Tutsak Rusya’ya Sevk Edilecek
04 Aralık 2018

5 Kırım Tatar Siyasi Tutsak Rusya’ya Sevk Edilecek

QHA

Köklü Değişim Medya

Kremlin kontrolündeki kukla mahkeme, Hizb-ut Tahrirli beş Kırım Tatarının tutukluluk sürelerini 27 Şubat 2019 tarihine kadar uzattı.

Rus işgali altında bulunan Kırım’da Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde tutuklanan Ayder Saledinov, Teymur Abdullayev, Uzeir Abdullayev, Rüstem İsmailov ve Emil Cemadenov’un Rusya’ya sevk edileceği bildirildi.

Kırım Dayanışması grubunun bildirdiğine göre Rostov–na–Donu şehri Kuzey Kafkasya Askeri Bölge Mahkemesi’nde 3 Aralık’ta yapılan duruşma sırasında bahsi geçen Kırım Tatar siyasi tutsakların Rostov-na-Donu şehrindeki tutukevine sevk edilmesi yönünde karar alındı.

Akmescit’teki tutukevinde tutulan Kırım Tatarlarının duruşmaya video konferans aracılığıyla katıldığı bildirilirken ayrıca Rus mahkemesinin Kırım Tatar siyasi tutsakların esaret süresini de 27 Şubat 2019 tarihine kadar uzattığı kaydedildi.

Hizb-ut Tahrir Davası

Bilindiği gibi Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltında alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle, Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzair Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), işgal edilen Kırım’da, muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor, Sovyetler zamanında uygulanan cezalandırıcı tipteki yöntemlerini kullanıyor.