Yargıdaki Hukuksuzluğa Kim Dur Diyecek?
15 Mayıs 2019

Yargıdaki Hukuksuzluğa Kim Dur Diyecek?

Yeni Akit

Köklü Değişim Medya

Anayasa Mahkemesi’nin Hizb-ut Tahrir’e yönelik hak ihlali kararları peş peşe gelirken,alt mahkemeler uyduruk içtihat kararları ile cebir ve şiddete bulaşmamış Hizb-ut Tahrir’e yönelik hukuksuz kararlar almaya devam ediyor. Tam bir çift başlılığın hüküm sürdüğü yargıda bu adaletsizliğe yönelik HSK’nın inceleme başlatması bekleniyor.

Yeni Akit Gazetesi’nden Muhammed Uzun, yargıdaki hukusuzluğu “Bunlar kimin hukukçusu! AYM’nin kararını takmadılar” başlığı ile haberleştirdi.

Haberde bu hukuksuz kararlara yönelik HSK’nın inceleme başlatması beklendiği vurgulandı.

“Bunlar Kimin Hukukçusu! AYM’nin Kararını Takmadılar”

AYM’nin tarihi kararlarını görmezden gelen 20. ve 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Hizb-ut Tahrir mazlumlarının yeniden yargılanmasını reddetti. Ret kararıyla hukuku ayaklar altına alan ağır ceza hakimleri ile ilgili HSK’nın inceleme başlatması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Hizb-ut Tahrir davalarıyla ilgili emsal teşkil edecek 5 farklı karara hükmederken, yerel mahkemeler; Hizb-ut Tahrirli mağdurların yeniden yargılama taleplerini kabul etmiyor. Mevcut yasalarda Hizb-ut Tahrir üyelerinin cezalandırılmasını öngören hiçbir madde olmamasına rağmen İstanbul 20. ve 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Hizb-ut Tahrirli mağdurların yeniden yargılama taleplerini hiçbir gerekçe sunmadan geri çevirdi. AYM’nin tarihi kararlarını görmezden gelen 20. ve 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 mazlumun yargılandığı davada verdiği hukuk dışı kararıyla büyük tepki çekti.

Ağır Ceza Değil Ağır Haksızlık

AYM’nin tarihi kararlarının ardından yeniden yargılanma başvurusunun yapıldığı İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu ifade edilen 13 kişinin itirazını reddetti. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kenan Seyran, üyelerden Özden Çakar ve Saffet Merve Başbekleyen, yeniden yargılanma taleplerini kabul etmedi. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi de Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu ifade edilen 13 kişinin itirazını reddetti. AYM’nin kararını umursamayan İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Özlem Aydın, üyelerden Yasemin Terzi ve Semra Uzundere, yargılanmanın yenilenmesini geri çevirerek, Türkiye’nin en üst yargısı olan Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararlarını yok saydı. 65 yıl boyunca hiçbir şiddet olayına karışmadığı tespit edilen Hizb-ut Tahrir’in “silahlı terör örgütü”ne dönüştürülüp, hayali örgüt üyeliğinden sindirilmeye çalışılması ise, yaşanan vahameti gözler önüne seriyor.

Hukuk Gaspını Durdurun

Yüksek mahkemenin “hak ihlali yapıldığı” tespitini dikkate almayan ağır ceza hakimleri ile ilgili HSK’nın inceleme başlatması bekleniyor. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile Ergenekon Terör Örgütü’nün (ETÖ) kumpasları sonucu yargılanan Hizb-ut Tahrirli mağdurlara yönelik hukuk gaspının durdurulması, AYM’nin hak ihlali kararının cezaevindeki mağdurlar için emsal teşkil etmesi isteniyor.