WhatsApp’tan Açıklama: Geri Adım Yok!
12 Ocak 2021

WhatsApp’tan Açıklama: Geri Adım Yok!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

WhatsApp büyük tepki gören gizlilik sözleşmesi ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Bazı söylentilere değinmek ve yüzde 100 net olmak istiyoruz. Özel mesajlarınızı uçtan uca şifreleme ile korumaya devam ediyoruz. Gizlilik politikasındaki güncelleme, arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini etkilemez” taahhüdünde bulunup kararını savundu. Yeni açıklamanın, alınan kararı daha fazla abone kaybetmeden uygulamaya yönelik bir manevra olduğu düşünülüyor.

WhatsApp internet sitesindeki açıklamasında, "Yakın zamanda gizlilik politikamızı güncelledik ve çok sayıda düşünceli soru aldık. Bazı dedikodularla birlikte, aldığımız bazı soruları cevaplamak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Gizliliğinizi Hiçbir Şekilde Etkilemiyor"

Açıklamada, "Gizlilik politikamızdaki güncellemenin, arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini hiçbir şekilde etkilemediğini açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Bunun yerine, bu güncelleme isteğe bağlı olan, verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlayan WhatsApp'ta bir işletmeye mesaj göndermeyle ilgili değişiklikleri içerir" bilgisine yer verildi.

"Ne Paylaşırsanız Paylaşın, Aranızda Kalır"

WhatsApp, "Özel mesajlarınızı göremeyiz veya aramalarınızı duyamayız, Facebook da göremez. Ne WhatsApp ne de Facebook mesajlarınızı okuyamaz veya WhatsApp üzerinden arkadaşlarınız, aileniz ve iş arkadaşlarınızla yaptığınız aramaları duyamaz. Ne paylaşırsanız paylaşın, aranızda kalır. Bunun nedeni, kişisel mesajlarınızın uçtan uca şifreleme ile korunmasıdır. Bu güvenliği asla zayıflatmayacağız" taahhüdünde bulundu.

Bu açıklamalar abone kaybetmeden alınan kararı uygulamak için yapılan bir manevra olarak yorumlandı. WhatsApp bir hafta içinde milyonlarca abonesini kaybetti.

Rekabet Kurulu’ndan Sonra KVKK da İnceleme Başlattı

Dün Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu. Ayrıca WhatsApp'la veri paylaşımı zorunluluğunun durdurulduğu da bildirilmişti.

Kişisel Verileri Koruma Kurulunun bugünkü toplantısında, "Whatsapp Inc tarafından WhatsApp uygulamasını kullanmak isteyen kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesine ve yurt dışında bulunan tedarikçi, iş ortakları, hizmet sağlayıcıları ve diğer üçüncü taraflara aktarılmasına rıza verilmesini içerecek şekilde kullanım şartlarının güncellendiği" yönündeki haberlerle ilgili değerlendirme yapıldı.

Konuyu, kişisel verilerin korunması mevzuatı genel hükümleri yönünden değerlendiren Kişisel Verileri Koruma Kurulu, toplantıda WhatsApp uygulaması hakkında, veri işleme şartları, yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünden resen inceleme başlatılmasına karar verdi.

İncelemeyi yürütecek Kurul, süreci takip ederek, 8 Şubat 2021'de konuyu yeniden değerlendirecek.