UBER Artık Vergi Mükellefi
09 Ekim 2018

UBER Artık Vergi Mükellefi

Köklü Değişim

Köklü Değişim Medya

Taksici esnafın yoğun şikayeti üzerine, 24 Haziran’daki seçimden önce Erdoğan’ın “Bir de bu Uber muber diye bir şey çıkmış. O iş bitti. Artık böyle bir şey yok” diyerek kaldırmayı vaad ettiği UBER, Maslak Vergi Dairesi'ne kayıt olarak vergi vermeye başladı.

UBER-taksi krizi son bir yıldır gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Taksicilerle UBER sürücüleri arasındaki kavga gürültü bitmek bilmiyor. Taksiciler UBER'i ekmekleriyle oynamakla suçlayan esnaf, Türkiye'den kazandığı yüzde 20'lik gelirin vergisini vermemesi de çok eleştiriliyor, çok tartışılıyordu.

UBER, bu vergi eleştirilerine karşın önemli bir adım atarak, Maslak Vergi Dairesi'ne kaydoldu.

Adresini Hollanda Amsterdam olarak gösteren UBER, Maslak Vergi Dairesi'ne Türkiye'den kazandığı yüzde 20'lik komisyonun bedelini ödemeye başladı.

Uber Nedir?

Travis Kalanick ve Garrett Camp, 2008 senesinde karlı bir Paris akşamında taksi bulmakta sorun yaşadılar. Böylece basit bir fikir buldular; bir butona dokunun ve bir araç bulun. Telefona indirilen uygulama ile yolcular kendisine en yakın şoförü bulabiliyor. Uygulamada kişi bulunduğu konumu bildiriyor bu sayede şoför yolcunun bulunduğu yere gidiyor. Ayrıca kredi ve banka kartı ile ödeme yapmak da mümkün oluyor. Yolcular taksiye binmeden önce bulunduğu konum ile gideceği yeri uygulamaya girerek yaklaşık ne kadar ödeme yapması gerektiğini de öğrenebiliyor. UBER uygulaması Google Play'de ve AppStore'da mevcut. Kullanıcılar akıllı telefonlarına UBER'i indirerek kendilerine uygun konumlarda araç bulabiliyor.

Taksi esnafı ise, bunun haksız rekabete yol açtığını, fahiş fiyatlara satılan taksi plakasından muaf olarak çalışan ve vergi vermediği için yoğun eleştirilere maruz kalan UBER’in, vergi mükellefi olabilmek için attığı bu son adım ile tartışmaların nereye doğru evrileceği kamuoyunda merak konusu.