Turkcell de Çin’den Kredi Aldı
11 Ağustos 2020

Turkcell de Çin’den Kredi Aldı

Mepa News

Köklü Değişim Medya

Çin, ülke içinde ve Doğu Türkistan’daki baskı ve zulümlerini kredilerle örtme stratejisini sürdürüyor. Turkcell, geçen yılın Aralık ayında anlaşmasını duyurduğu 500 milyon euro değerindeki Çin Kalkınma Bankası kredi paketini resmen imzaladı.

Çin, onlarca ülkenin basiretsiz yöneticisini ticari ilişkiler ve kredi paketleriyle cendereye alıyor. Doğu Türkistan’daki zulmü de bu gücünü kullanarak örtmeye çalışıyor. Başta İslam beldelerindeki devlet adamları, bu çirkin suskunluğu, konjonktür ya da reel politik olarak tanımlıyor.

2019 yılının aralık ayında Çin Kalkınma Bankası ile kredi paketi için anlaşma sağlayan Turkcell, bu kapsamda toplam 500 milyon euro değerinde 8 yıl vadeli kredi anlaşmalarını imzaladı.

Anlaşmaya göre krediler imza tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yapılacak yatırımlara paralel olarak Euro ve Çin Yuanı (RMB) cinsinden kullanılabilecek. Turkcell ayrıca RMB kredilerin kur ve faiz risklerinin ihtiyaç oldukça hedge edilmesi amacıyla ICBC Turkey ile bir mutabakat anlaşması imzaladı.

Turkcell Alınan Krediyi Uluslararası Güven Olarak Yorumladı

Yılmaz: “Turkcell’e duyulan uluslararası güvenin göstergesi”

Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Yılmaz, Çin Kalkınma Bankası’yla imzalanan anlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

Son dönemde belirginleşen dijitalleşme trendi, Turkcell’in sunduğu ürün/hizmetlere ve veri kullanımına olan talebi arttırırken pandemi dönemi iletişimin önemini bir kez daha gösterdi. Bu süreçte veri kullanımda yüzde 50’lere varan artışlar yaşarken, BiP üzerinden yapılan görüntülü görüşmelerde 10 kata varan, TV+ kullanımında ise yüzde 15 artışlar gördük. Ayrıca fiber olmayan yerlerde müşterilerimize fiber hızında mobil internet sunabilmemizi sağlayan Superbox ürünümüze olan talep de katlandı. Turkcell olarak, büyüyen abone bazımıza en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmek için yatırımlara kesintisiz devam ediyoruz. Uzun vadeli yatırımlar için uzun vadeli finansman sağlanması iş modelimizin temel prensiplerimizden.”