Türk Lirası, Dolar Şokuyla Ciddi Kayıp Yaşıyor
26 Şubat 2021

Türk Lirası, Dolar Şokuyla Ciddi Kayıp Yaşıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Amerikan 10 yıllık tahvillerindeki sürpriz faiz artışı, tüm dünyada etkisini gösterirken, zayıf ekonomiye sahip devletler bu şoktan ciddi şekilde etkilendi. Türkiye ise en yüksek kaybedenler listesine yer aldı.

Dolar/TL ve euro/TL piyasaları, dün akşam yaşanan sert hareketler sonrası bugün de yükselişini sürdürdü. Dolar 7.48 seviyesini test ederken, euro 9.09 seviyesini gördü. TL, bu yıl faizleri yükselterek sağladığı kazanımlarını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berat Albayrak açıklamasıyla başlayan yukarı yönlü harkete ABD’den gelen tahvil faizlerindeki yükseliş haberi ciddi bir ivme kazandırdı. Berat Albayrak'ın istifası üzerine göreve başlayan yeni ekonomi kadrosu ise tek silahı olan faizleri ciddi bir şekilde yükselterek kurdaki yükselişi engellemeye çalışıyor. Faizlerin yükselmesi ise vatandaşı da, ekonomiyi de, istihdamı da olumsuz yönde etkiliyor. Toplanan vergilerin legal tefecilerin kasasına faiz ödemesi olarak akmasına neden oluyor. Kapitalis iktisat nizamında uygulanan her politika malın azınlığın elinde toplanmasından başka bir işe yaramıyor.

Son gelişmeler sonrası Türk Lirası'nda kasım ayından bu yana devam eden olumlu rüzgar bu hafta tersine esmeye başlamış oldu.

Dolar/TL ve euro/TL, son bir hafta içerisinde yüzde 8 yükselirken özellikle dün piyasaların kapanışından sonra kurlarda sert hareketler yaşandı. Dolar/TL 7.40'ı geçerken, euro/TL 9'un üzerini gördü. Bu sabah saatlerinde ise dolar/TL 7.48, euro/TL ise 9,09 seviyelerini test etti.

Kurlarda dün akşam yaşanan atakta ABD tahvil faizindeki ani yükseliş önemli rol oynadı. Şubat başından yüzde 1.10 seviyelerinde olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi akşam dakikalar içinde 1.5 seviyesinden yüzde 1.6 seviyesine çıktı.

Piyasalarda şu anda dolar 7,33 euro 8,91 seviyelerinden işlem görüyor.