Trump ile Macron’dan Libya Görüşmesi
22 Mayıs 2020

Trump ile Macron’dan Libya Görüşmesi

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptıkları telefon görüşmesinde, Libya'daki gerginliğin bir an önce azaltılması gerektiğini vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump ve Macron'un hem her iki ülkenin hem de küresel ekonomilerin yeniden faaliyete geçme sürecine ilişkin telefon görüşmesi yaptıkları bildirildi.

Görüşmede iki liderin, yakın zamanda yapılacak G-7 Zirvesi'ni sabırsızlıkla bekledikleri değerlendirmesinde bulundukları aktarılan açıklamada, Trump ve Macron'un önemli bölgesel ve ikili konuları görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, "Trump ve Macron, Libya'da dış müdahalelerin kötüleşmesinden duydukları endişeyi dile getirdi ve bölgede bir an önce gerginliğin azaltılması gerektiği konusunda mutabık kaldı" ifadesine yer verildi.

Suriye'de Rus Üssünden Libya'ya 8 Savaş Uçağı İddiası!

Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Rusya'nın Hafter'e en az 8 savaş uçağı gönderdiğini söyledi.

Başağa, Rusya'nın Suriye'deki Hımeymim hava üssünden kalkan Sovyet yapımı en az 6 "Mig-29" ve 2 "Su-24" savaş uçağını ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e ulaştırdığını bildirdi.

Söz konusu habere göre, Hafter milislerine bağlı hava unsurları da, ülkedeki "Türk hedeflerine karşı Libya tarihindeki en büyük hava harekâtını başlatacaklarını" öne sürdü.

Avrupa’nın desteklediği UMH güçleri, son 24 saatte silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve topçu birliklerinin, Terhune'de 3, Vişke bölgesinde 1 ve başkentin güneyinde de bir olmak üzere, toplam 5 Pantsir hava savunma sistemini etkisiz hale getirmişti.

Son dönemde ABD yanlısı Hafter güçlerine karşı askeri alanda pek çok başarı elde eden UMH güçleri, birkaç gün önce de ülkenin batısındaki stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nü kurtarmıştı.

UMH: Ateşkes Çağrıları Hafter'i Yenilgiden Kurtarma Çabası

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanlığı, ateşkes çağrılarını reddettiklerini çünkü bunun Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter'e bağlı güçleri sürekli yenilgi almaktan kurtarma çabası olduğunu söyledi.

UMH Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Kıblevi açıklamasında, "Mutabakat hükümeti daha önce ateşkesle ilgili tutumunu bildirdi ve zaman kazanma ve Hafter’i ve oluşumlarını birbiri ardından gelen yenilgilere karşı kurtarma çabası olan ateşkesi tamamen reddetti" ifadelerini kullandı.

UMH’nin sürekli Rusya ile irtibatta olduğunu, UMH Dışişleri Bakanlığı Muhammed Tahir Siyala ile Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov arasında sürekli temasların devam ettiğini söyleyen Kıblevi, "Rus hükümeti, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Serrac, Moskova’da Rusya ve Türkiye’nin desteğinde ateşkesi imzalarken Hafter’in ateşkesi ve saldırılara ara vermeyi reddeden birisi olduğunu çok iyi biliyor" dedi.

Moskova’da ocak ayında, Rusya ve Türkiye temsilcilerin katılımıyla Libyalı taraflar arasında bir görüşme düzenlenmişti.

Hafter, ateşkes anlaşmasına imza atmadan Moskova’yı terk etmiş, UMH heyeti ateşkese imza atarak İstanbul’a geçmişti.