Trablus’ta Sığınma Merkezi Bombalandı: 7 Ölü
19 Mayıs 2020

Trablus’ta Sığınma Merkezi Bombalandı: 7 Ölü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Libya’nın başkenti Trablus’un güneyinde yerlerinden edilmiş kişilerin bulunduğu sığınma merkezinin bombalanması sonucunda 7 kişi öldü ve 17 kişi de yaralandı.

Trablus’ta Avrupa yanlısı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Saha Tıbbi ve Destek Merkezi, Farnac bölgesindeki bir üniversite yurdunda mülteciler için tahsis edilen bir sığınma merkezinin bombalanması sonucunda kimliği bilinmeyen bir kişi ve 1 Bangladeşli dâhil 7 kişinin öldüğünü ve 17 kişinin yaralandığı duyurdu.

Merkez, bombardımandan kimin sorumlu olduğunu belirtmedi. Ancak UMH’ye bağlı Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Emin el-Haşimi, LUO’ya dikkati çekerek el-Kerame Operasyonu güçlerini saldırıyı gerçekleştirmekle suçladı. Haşimi, farklı bölgelerden ve Libya’nın farklı şehirlerinden yerinden edilmiş yüzlerce aile için Ayn Zara belediyesi tarafından tahsis edilen üniversite yurdunun hedef alındığını ifade etti. Yetkili, “Mermiler, herkes arasında korku ve paniğe neden oldu” dedi.

Trablus’taki Ambulans ve Acil Servisler Sözcüsü Usame Ali, bombardımanın el-Farnac bölgesinde, Ayn Zara bölgesinden göç eden birçok yerinden edilmişin evlerinde yangına yol açtığı söyledi. Ali, ilk yardım birimlerinin yerinden edilmiş vatandaşları tahliye etmeye, onları şehirdeki bir başka alana taşımaya çalıştığını ve bu durumun da ayrım gözetmeyen saldırılarda artışa yol açtığını vurguladı.

Söz konusu saldırılardan önce Trablus ve çevresinde çatışmalar patlak verdi. Yerel halk, Mitiga Uluslararası Havaalanı içerisinden gelen güçlü patlama sesleriyle yangının büyüdüğünü ifade etti.

UMH kuvvetleri saflarında savaşan 7 Suriyeli paralı askerin, Trablus’taki Ebu Selim cephesinde geçen cumartesi akşamı Amerika yanlısı Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçlerine teslim olduğunu belirtti. Trablus ve çevresinde yaşanan çatışmalar, sıcaklığın da artmasıyla birlikte geçen hafta uzun bir süre elektrik ve su kesintilerine maruz kalan halkın karşılaştığı zorlu koşulları daha da tırmandırdı.

Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi Yürütme Otoritesi, yasadışı bir grubun saldırıları nedeniyle yaşanan 1 haftalık kesinti sonrasında Genel Elektrik Şirketi’nin su sistemini besleyen istasyonun faaliyete yeniden başladığını duyurmasına rağmen Trablus ve diğer şehirlere iki gün daha su temin edilemeyeceğini açıkladı.

UMH Güçleri, Hafter Kontrolündeki Hava Üssünü Ele Geçirdi

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı Libya ordusu güçleriyle General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçleri arasında Libya’nın kuzeybatısındaki çatışmalar sürüyor.

Libya’daki uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçler, el-Vatiyye askeri hava üssünü kontrol altına aldı.

UMH tarafından başlatılan Barış Fırtınası Operasyonu Komutanı Tümgeneral Usame Cuveyli, el-Vatiyye askeri hava üssünün General Halife Hafter güçlerinden geri alındığını açıkladı.

UMH güçlerine bağlı Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu Birimi, Rusya tarafından sağlanan 2 uçaksavar sistemini yok ettiklerini açıkladı. Birim UMH Güçlerinin Trablus’un 140 km güneybatısında yer alan el-Vatiyye üssüne ulaşmasından hemen sonra 2 Rus ‘Pantsir’ hava savunma sisteminin birkaç saat boyunca bombalandığı belirtildi.

Operasyon Birimi adına açıklama yapan General Muhammed Kanunu ise, 17 Mayıs’ta erken saatlerde UMH güçlerinin Rus hava savunma sistemi Pantsir’in üsse ulaşmasından birkaç saat sonra etkisiz hale getirdiğini söyledi. Füze sisteminin LUO’yu desteklemek için yurt dışından Libya’ya taşınan bir platforma yerleştirildiği belirtildi.

UMH güçleri, ülkenin batısındaki en stratejik askeri nokta olan el-Vatiyye askeri hava üssünü ele geçirmek için 2 hafta önce operasyon başlatmıştı.