Taliban: ABD Büyük Bir Ülke, Büyük Bir Kalbe de Sahip Olmalı!
15 Eylül 2021

Taliban: ABD Büyük Bir Ülke, Büyük Bir Kalbe de Sahip Olmalı!

Şarku’l Avsat - Köklü Değişim

Köklü Değişim Medya

Taliban yetkilileri Amerika hakkında olumlu açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Taliban dün (Salı) yaptığı açıklamayla, Afganistan'a insani yardım için milyonlarca dolar taahhüt eden uluslararası topluma teşekkür ederken, 'ABD'nin büyük bir ülke olduğunu, dolayısıyla büyük de bir kalbe sahip olması gerektiğini' belirtti.

Afganistan'da geçen hafta kurulan geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, düzenlediği basın toplantısında, hareketin uluslararası toplum tarafından bağışlanacak parayı akıllıca ve yoksulluk sorununu hafifletmek için kullanacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler’in (BM), 15 Ağustos’ta Taliban tarafından ele geçirilen Afganistan’a 1,2 milyar dolarlık yardım sözü vermesinden bir gün sonra konuşan Muttaki, “İslam Emirliği, bu yardımı ihtiyaç sahiplerine tüm şeffaflıkla ulaştırmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, ABD'nin geçen ay, 120 binden fazla insanı tahliye ederek geri çekilmeyi tamamlamasının ardından Taliban’a gösterdiği takdirden dolayı Washington’a teşekkür ederek “ABD büyük bir ülke, büyük bir kalbe de sahip olmalı” dedi.

Kuraklık sorunuyla karşı karşıya olan Afganistan'ın, Pakistan, Katar ve Özbekistan gibi ülkelerden yardım aldığına dikkati çeken Muttaki, konuya ilişkin başka ayrıntı vermedi.

Dışişleri Bakanı Muttaki, Çin büyükelçisi ile Kovid-19 aşısı ve diğer insani konular ile ilgili görüştüğünü ve Pekin’in Afganistan'a 15 milyon dolarlık gıda, korona aşısı ve ilaç yardımı yapacağını açıkladı.

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin ardından, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu Afganistan'ın finansmanlara erişimini askıya alırken, Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankasını, Afganistan'ın kalkınması için yardım etmeye çağıran Muttaki, "Afganistan'a ait paraların ABD tarafında bloke edilmesi acımasız bir harekettir” dedi.

Taliban’ın 20 yıllık bir savaş sonrası Afganistan’dan def ettiği işgalci Amerika ile ilgili yaptığı olumlu açıklamalar kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanmaya devam ediyor. İki gün önce de Taliban’ın uluslararası basın sözcüsü Süheyl Şahin, Amerika’nın artık düşman olmadığını, Afganistan’ın yeniden inşa sürecinde yer alırlarsa bunu memnuniyetle karşılayacaklarını söylemişti.

Taliban’ın İslam’ın ve Müslümanların azılı düşmanı olan ABD’ye yönelik iltifat niteliğindeki bu sözleri, Şubat 2020’de Doha’da ABD ile yapılan “Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması” yansımaları olarak değerlendiriliyor. Zira Taliban, söz konusu anlaşma gereğince, kurulacak yeni Afgan İslami hükümetinin ABD ve müttefiklerinin güvenliğine tehdit oluşturmayacağını taahhüt etmişti. ABD ise bu anlaşma sayesinde işlediği suçların hesabını vermediği gibi Afganistan’dan çıkarlarını güvence altına alarak ayrılmış oldu.