Suriye’deki Katliamları İzleyen Ankara, Ukrayna Meselesinde Rusya’ya Hava Sahasını Kapattı
23 Nisan 2022

Suriye’deki Katliamları İzleyen Ankara, Ukrayna Meselesinde Rusya’ya Hava Sahasını Kapattı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

2015 yılından beri Rusya’nın Suriye’deki katliamlarına boğazları ve hava sahasını açık tutarak göz yuman Ankara, söz konusu Ukrayna olunca önce Montrö’yü devreye soktu, bugün de Suriye’ye giden tüm Rus uçaklarına hava sahasını kapattığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'dan Suriye'ye asker taşıyan sivil ve askeri tüm uçaklara, Moskova ile de görüşülerek Türk hava sahasının kapatıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uruguay ziyareti öncesi uçakta, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, Ankara’nın Moskova ile diyalog mekanizması içerisinde hareket etmeye önem verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu "Geldiğimiz son noktada ortada. Müzakere ettikleri kapsamlı bir metin var, onun dışında yine bir arka kapı diplomasisi işliyor. O süreçte bir ortak deklarasyon taslağı da olduğunu görüyoruz. Daha çok tarafsızlık, güvenlik ve garantiler üzerine odaklandıklarını görüyoruz. Son noktayı liderlerin koyması lazım. Bir anlaşma istiyorlarsa bu kaçınılmaz" şeklinde konuştu.

Türkiye, Suriye’de de muhaliflerin garantörü olmasına rağmen 2015 yılından beri Boğazlar’ı ve hava sahasını açık tutarak katliamlara göz yummuştu.

"Abd'nin F-16'lar Konusundaki Tutumu Yapıcı"

Çavuşoğlu, "F-16'lar konusunda yönetimde kesinlikle yapıcı bir tutum var. Zaten yaptırımlara tabi değil biliyorsunuz. Ama genel anlamda savunma sanayiinde kısıtlamalar var ve Kongre'nin iznine tabi. Görüşmeler de gayet iyi geçiyor. Karşı çıkan Kongre üyelerinin sayısı çok fazla değil" detayını paylaştı.

"Rusya'ya Hava Sahasını Kapattık"

Rusya'nın Suriye'ye giden sivil uçaklarına hava sahasının kapatıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Rusya'nın askeri uçaklarına, hatta sivil Suriye'ye giden uçaklarına hava sahasını kapattık. Üçer aylık izinler veriyorduk. Nisan'a kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız da Putin'e söyledi. Daha sonra uçuşlar durdu. Yani aslına biz hem Montrö hem diğer konularda sureci diyalog yoluyla yürütüyoruz" açıklamasında bulundu.