Rusya, İdlib’de Su Depolarını Vuruyor
15 Temmuz 2019

Rusya, İdlib’de Su Depolarını Vuruyor

Şarkul Avsat

Köklü Değişim Medya

“Astana Üçlüsü” içinde yer alan ve Esed rejiminin ayakta kalması için havadan vahşi katliamlara imza atan Rusya, hastaneler, okullar, pazar yerleri ve camilerden sonra şimdi de İdlib’de su depolarını hedef almaya başladı. Rusya İdlib’e düzenlediği hava saldırılarında yasaklı fosfor bombaları kullanarak sivilleri yakarak katletmişti. Rusya Dışişleri daha önce yaptığı açıklamada İdlib'de Türkiye ile koordineli çalıştıklarını açıklamıştı.

Rus savaş uçakları, dün, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib iline bağlı Maaret el Numan şehrindeki ana su deposunu bombaladı. Bölgedeki Suriyeli aktivistler, Rus savaş uçaklarının İdlib’in güneyinde bulunan Maaret el Numan’daki pompalama istasyonu ile ana içme suyu deposunu bombaladığını doğrularken bu saldırı, bölgedeki rejim güçleri ve muhalifler arasında devam eden saldırılar ile aynı zamana denk geldi.

Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib ve Hama’nın kuzey kırsalı iki ayı aşkın bir süredir artan Rusya ve rejim güçlerinin saldırıları altında. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), devam eden saldırılar kapsamında Maaret el Numan’da bulunan su pompalama istasyonu ve ana içme suyu rezervuarının Rus savaş uçakları tarafından hedef alınarak Rus ve rejim güçlerinin ülkedeki hayati altyapı ve kamu tesislerini hedef alan politikası çerçevesinde hizmet dışı bırakıldığını açıkladı.

Doğrudan İstasyon Hedef Alındı

Yerel Meclis Başkanı Bilal Zekra, yaptığı açıklamada, Rus savaş uçaklarının doğrudan pompalama istasyonu ile ana içme suyu deposunu hedef aldığını belirterek, istasyonda görev yapan ve saldırı sonucu hafif yaralanan 5 teknik personelin ise yakınlardaki sağlık merkezine nakledildiğini ifade etti.

Zekra açıklamasında, 120 bin Maaret el Numan sakinine hizmet veren su istasyonunun 5 bin metreküp kapasitesinin olduğunu ifade ederek, bu saldırının su istasyonlarını hedef alan üçüncü eylem olduğuna dikkati çekti. Yerel Meclis Başkanı ayrıca, saldırının jeneratör, elektrik transfarmatörleri ve yakıt depoları dâhil büyük maddi hasara yol açtığına işaret etti.

Maaret el Numan bölgesinde bulunan Seyda su istasyonu, 5 Temmuz’da Suriye rejim güçlerinin hava saldırıları ile hedef alınması sonucunda birçok kısmı hizmet veremez hale gelmişti. Seyda su istasyonu Maaret el Numan dâhil bölgede bulunan birçok sivilin su ihtiyacını karşılayan ana depo olma özelliğine sahip.

SOHR: 20 Hastane Ve Tıp Merkezi Kullanılamaz Halde

SOHR’ tarafından dün yapılan açıklamada, geçtiğimiz Nisan ayından bu yana Suriye’de muhaliflerin son kalesi olan İdlib ve Hama kırsalında yükselen gerilimin artması sonucu Rusya ve rejim güçleri tarafından gerçekleşen saldırılarda 20 hastane ve tıp merkezi kullanılamaz hale geldi.

Gözlemevi tarafından yapılan basın açıklamasında, Suriye rejim güçleri ve müttefiki olan Rusya’nın baskın kampanyalarını arttırarak savaş uçakları ile doğrudan hastane ve sağlık merkezlerini hedef aldıkları ve amaçlarının ise rejim karşıtı kişilere yönelik bu alanları hizmet dışı bırakmak olduğu belirtildi. Açıklamada, hedef alınan sağlık merkezlerinin tek tek ismi belirtilirken bunun yanı sıra, artan saldırılar sebebi ile binlerce insanın yerinden edildiğine vurgu yapıldı.

Rusya Ve Rejim Güçlerinin Saldırıları Sürüyor

Öte yandan Rus savaş uçakları dün sabah saatlerinden öğlen saatlerine kadar İdlib’in güneyinde bulunan Maaret el Numan, Hama’nın kuzeyinde bulunan Kafr Zite, Ltamenah, Tel Meleh ve Cubbeyn bölgelerine yaklaşık 15 saldırı gerçekleştirdi. Ayrıca rejim güçlerine ait savaş uçakları Han Şeyhun, Amiriya, Keferya, Güney Babuline, Ma’aret Hurmah, Kafr Zita’ya 34 saldırı düzenledi.