Rusya: “Moskova Saldırısının Arkasında ABD, İngiltere ve Ukrayna Var”
27 Mart 2024

Rusya: “Moskova Saldırısının Arkasında ABD, İngiltere ve Ukrayna Var”

Köklü Değişim Medya

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov, cuma günü Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen ve en az 139 kişinin ölümüne neden olan saldırının arkasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Ukrayna istihbaratlarının olduğunu söyledi.

Rus devlet haber ajansı TASS'ın haberine göre Bortnikov "Eylemin hem radikal İslamcılar tarafından hazırlandığına hem de Batılı özel servisler tarafından kolaylaştırıldığına inanıyoruz ve Ukrayna özel servislerinin de bununla doğrudan bir bağlantısı var." dedi.

Köklü Değişim,“Moskova Saldırısının Arkasında ABD, İngiltere ve Ukrayna Var”.jpg

(Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov)

Kremlin'in saldırganların Ukrayna sınırından kaçmaya çalıştığı iddiasını da tekrarlayan Bortnikov "Size küçük bir sır vereyim: diğer tarafta kahramanlar olarak karşılanacaklardı" iddiasında bulundu.

Bortnikov iddialarına kanıt sunmadı. Saldırıyı üstlenen IŞİD-H pazartesi günü sosyal medya hesabından saldırıda yaşananların videosunu paylaşmıştı.

Putin: “Emri Kimin Verdiğini Bilmek İstiyoruz”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazartesi günü televizyonda yayınlanan bir açıklamasında "Bu suçun radikal İslamcılar tarafından işlendiğini biliyoruz... Emri kimin verdiğini bilmek istiyoruz" ifadeleriyle azmettiriciye işaret etti.

Saldırganların Ukrayna'ya kaçmak istediği iddiasını tekrarlayan Putin "Onları orada kim bekliyordu?" diye sordu ve "Bu vahşet, 2014 yılından bu yana ülkemizle savaş halinde olanların bir dizi girişiminin sadece bir halkası olabilir." ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Irak-Şam İslam Devleti'nin Horasan kolunun üstlendiği saldırıyla ilgili Rusya'nın suçlamalarını reddediyor.

Batılı ülkeler de istihbaratlarının saldırıdan IŞİD-H'nin sorumlu olduğunu gösterdiğini ısrarla bildiriyor.

İngiltere, İddiaları Reddetti

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, X hesabından yaptığı paylaşımda Moskova'daki terör saldırısının arkasında Batı ve Ukrayna'nın olduğu yönündeki iddiaların ‘tamamen saçmalık’ olduğunu ifade etti.

Cameron, "Bu saldırının tek sorumlusunun DAEŞ olduğunu açıkça ortaya koyan ABD'nin açıklamalarını destekliyoruz" açıklamasında bulundu.

ABD ve İngiltere, Ukrayna’daki savaşta ortak hareket ediyor. Rusya her ne kadar cephede Ukrayna askerleriyle savaşsa da Ukrayna cephesinin asıl sahibinin ABD liderliğindeki Batı olduğu biliniyor. ABD liderliğindeki Batılı egemen statükoya meydan okuyan Rusya ve Çin uzun zamandır NATO’nun hedefinde.

Bu kapsamda Rusya'ya karşı Ukrayna, Çin'e karşı Tayvan sorunu sürekli gündemde tutuluyor.