Rus İşgali Altındaki Kırım’da Müslümanlara Yargı Zulmü
14 Mayıs 2022

Rus İşgali Altındaki Kırım’da Müslümanlara Yargı Zulmü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kırım’ı işgal eden Rusya, kurduğu işgal mahkemesinde 5 masum Müslümana ceza yağdırdı. 5 Müslümanı terörle ilişkilendiren bizzat Moskova’nın kurduğu uyduruk mahkeme, herhangi bir delil ortaya koyamıyor.

Rusya'nın Müslüman Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı terör örgütü davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Tofik Abdulgaziyev, Bilal Adilov, Vladlen Abdulkadırov, Mecit Abdurahmanov ve İzzet Abdullayev’in (ikinci Akmescit Grubu) davaları Bölge Askeri Mahkemesinde görüldü.

Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak için kurguladığı ve Hizb-ut Tahrir davası adı altında yargılanan Bilâl Adilov, 14 yıl hapse mahkum edilirken, Tofik Abdulgaziyev, Vladlen Abdulkadırov, İzzet Abdullayev, Mecit Abdurahmanov, 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bir önceki davada savcı, mahkemeden 5 Kırım Tatarının suçlu bulmasını talep ederek; her birinin 15 yıl hapis cezasına mahkum edilmesini istemişti.

Kırım Tatar siyasi tutsaklar duruşmaya “Zor zamanlarda güçlü insanlar doğar”, “Muhalif olan herkesin yok edilmesi”, “Gerçeği hapse atamazsınız, öldüremezsiniz, saklayamazsınız!”, “Çok baskı gördük ama ayakta kaldık!”, “Rusya’daki gerçekler; işkence, tutuklama, para cezaları” sloganlarının yazıldığı siyah tişörtlerle katılarak işgal mahkemesini protesto etmişlerdi.

Rusya, 2014 yılından beri işgal ettiği Kırım’da terörle mücadele maskesi altında Müslümanlara baskı uyguluyor. Rus istihbarat örgütü FSB’nin kanunsuz baskınlarında gözaltına alınan Kırım Tatarları, Moskova’nın kontrolündeki Rus mahkemelerinde hukuksuz sürdürülen yargı süreci sonrası onlarca yıl hapse mahkûm ediliyor. Yapılan baskınlarda tek bir silaha bile rastlanmazken, Müslümanlar hakkında uydurma iddialar sunularak terörle ilişkilendirilip baskı altına alınıyor.

Dünya çapında fikri ve siyasi çalışma yürüten ve kurulduğu 1953 yılından beri cebir ve şiddete bulaşmamış Hizb-ut Tahrir’i uyduruk iddialarla terör örgütü ilan eden Rusya, Kırım'daki Müslümanlara da bu yolla baskı uyguluyor. Türkiye’de de görülen Hizb-ut Tahrir yargılamalarında benzer zulümlere başvurulurken, Anayasa Mahkemesi ise Hizb-ut Tahrir’in fikri ve siyasi çalışma yürüttüğü için terör örgütü olarak nitelenemeyeceğine hükmedip defalarca hak ihlali kararı vermişti.

Beraat Eden Kırım Tatar Siyasi Tutsak Tekrar Tutuklandı

Öte yandan Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan ve 2020’de kanıt yetersizliği nedeniyle hakkında beraat kararı alınan Kırım Tatar siyasi tutsak Ernes Ametov tekrar tutuklandı. Rusya’nın Güney Bölge Askeri Mahkemesinin, Ametov hakkında aldığı kararı beğenmeyen Temyiz Mahkemesi davanın yeniden görülmesini istedi.

Rusya’nın Güney Bölge Askeri Mahkemesinde, dün Kırım Tatarı Ernes Ametov’un davası yeniden görülmeye başladı. Kırım Dayanışması teşkilatı, Ametov’un duruşma salonunda tutuklandığını duyurdu. Hakim Aleksey Magomadov, Kırım Tatarı hakkında 2 ay tutuklama kararı aldı.