Riyad’dan, ABD ve “İsrail” Planına Çağrı
30 Nisan 2024

Riyad’dan, ABD ve “İsrail” Planına Çağrı

Köklü Değişim Medya

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen forumda bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan, ABD’nin Filistin ve “İsrail”in ateşkes planlarını görüştüler.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da "Kalkınma için Uluslararası İş Birliği, Büyüme ve Enerji" başlığını taşıyan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) dolayısıyla Riyad’da bulunan Blinken bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman da Blinken ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bir görüşme gerçekleştirdi.

Forum her ne kadar kalkınma ve enerji alanında olsa da ana gündem Gazze’ydi. Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) katılan Blinken ve Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan ve ABD'nin bir güvenlik anlaşmasına varmaya yakın olduğunu duyurdu.

Bin Ferhan, ABD ile güvenlik anlaşması müzakerelerine ilişkin olarak “ABD ile ikili anlaşmaları tamamlamaya çok yakınız. Çalışmaların çoğu zaten yapıldı. Filistin cephesinde olması gerektiğini düşündüğümüz şeylerin ana hatlarına sahibiz” detayını paylaştı.

Blinken ise aynı konuda, “Geçtiğimiz aylarda, hatta 7 Ekim'den önce bile kapsamlı çalışmalar yaptık. Herhangi bir anlaşmanın Filistin kısmına odaklanmak istiyoruz. Sanırım neredeyse tamamlandı” şeklinde konuştu.

Gazze Yerle Bir Edilirken “Normalleşme” ve ABD Planı Olan “İki Devletli Çözüm” Konuşuldu

Bin Ferhan, Filistin konusunda, Gazze Şeridi'nde acil ve kalıcı bir ateşkes ve bir ‘Filistin devletinin kurulması’ için ‘güvenilir ve geri dönülmez bir yol’ çağrısında bulunan Suudi pozisyonunu vurgularken, Blinken Hamas'a masadaki cömert ‘İsrail’ teklifini kabul etmesi çağrısında bulundu. Blinken, “‘İsrail’ ve bölge ülkeleri arasında ‘normalleşme’ yolunda ilerleyebilmek için Gazze Şeridi'ndeki krizi sona erdirmeli ve Filistin devletinin kurulması için bir yol belirlemeliyiz” açıklamasında bulundu.

“İsrail”, Gazze’de 7 aydır barbar saldırılarda bulunup, 40 binden fazla Müslümanı vahşice katlederken, Riyad’ın halen Washington’ın çizdiği yolda “İsrail” ile “normalleşme” görüşmelerine devam etme isteğinin beyanı dikkat çekti. Ayrıca çoğu işgal edilmiş Filistin topraklarında sembolik bir Filistin Devleti’ni öngören ABD menşeli “İki Devletli Çözüm” planına da yine vurgu yapıldı.

Bu arada Riyad üç önemli toplantıya sahne oldu: Bir Arap-Amerikan toplantısı, bir Arap-İslam-Avrupa toplantısı ve bir Körfez-Amerikan toplantısı. İlk iki toplantıda Gazze'deki durum, ateşkes ihtiyacı ve Refah'ta bir “İsrail” operasyonu uyarısı ele alınırken, üçüncü toplantıda Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğü konuşuldu.

Blinken, ‘Kızıldeniz'de seyrüsefer konusunun ele alınması ve Husi saldırılarının üzerine gidilmesi’ gerektiğinin altını çizerek, “Kızıldeniz'de kargo gemilerinin hedef alınması küresel ekonomiyi etkiliyor” şikayetinde bulundu.