Putin’in İşgal Ettiği Kırım İçin Mesaj
08 Ağustos 2019

Putin’in İşgal Ettiği Kırım İçin Mesaj

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, samimi dostluk içinde bulunduğu ve “aziz dostum” diye hitap ettiği Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kırım’ı işgali hususunda kamuoyuna "Türkiye, Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır." mesajını verdi. Erdoğan’ın mesajda Putin ve Rusya’yı direk hedef almaması dikkat çekti. Kırım’ı işgal eden Rusya, Müslüman halka karşı sürdürdüğü zulme devam ediyor. Rus istihbaratı evlerin kapılarını kırarak baskınlar düzenleyip, uyduruk suçlamalarla Müslümanları cezaevine doldurarak baskı uyguluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zelenskiy ve beraberindeki heyeti, Ankara'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, kısa bir süre önce yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde aldığı sonuçtan dolayı mevkidaşını kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Zelenskiy, kritik bir dönemde çok önemli bir sorumluluk üstlendi. Zat-ı devletlerine Ukrayna halkına hizmet yolunda başarılar diliyorum. 2011'de Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi kurduk ve ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Ülke genelinde devam eden reform sürecinin Sayın Devlet Başkanı'nın liderliğinde yeni bir ivme kazanacağına inanıyorum." açıklamalarında bulundu.

Görüşmelerde, Zelenskiy'e Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini belirttiklerini aktaran Erdoğan, "Türkiye, Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Kırım Tatarı kardeşlerimiz, Türkiye ve Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsurudur." diye konuştu.

"Soydaşlarımızın tarihi anavatanları Kırım'daki varlıklarının devamı, kimliklerinin ve kültürlerinin korunması, temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimiz olmayı sürdürecektir." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'taki çatışmaların da en kısa sürede sona ermesi temennimizdir. Bu sorunun uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Minsk sürecini destekliyoruz. Ayrıca başkanlığı Türk büyükelçilerce yürütülen AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'na da desteğimiz tamdır. Maalesef dün Donbass'ta ateşkesin ihlal edildiği ve açılan ateş sonucunda 4 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini öğrendik. Bir kez daha buradan sayın Devlet Başkanı'nın şahsında dost Ukrayna halkına taziyelerimizi ifade ediyorum."

Ticarette Hedef: 10 Milyar Dolar

Zelenskiy ile yapılan görüşmelerde ikili ilişkililerin her yönüyle ele alındığını belirten Erdoğan, "İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirme yönünde atacağımız adımları gözden geçirdik. Ülkelerimiz arasında uzun yıllardır devam eden serbest ticaret anlaşması müzakerelerini artık neticelendirmenin vakti gelmiştir. 2018 ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındaydı, kendimize yeni bir hedef belirledik, 10 milyar dolar... Türkiye ve Ukrayna 10 milyar doları yakalayabilir mi? Bana göre yakalar, sayın Başkan da aynı kanaati paylaşıyor. Karşılıklı yapabileceğimiz birçok yatırımlar ve atacağımız adımlar var.

Tabii özellikle geçen yıl itibarıyla 1 milyon 300 bin turist ülkemize geldi. Bu haklarımız arasındaki ilişkilerin de ne denli geliştiğinin ne güzel ifadesidir. Yatırımlar konusunda altyapı üstyapı; sayın Zelenskiy ile çalışmaları hızlandırma hususunda mutabık kaldık. Görüşmelerimizde mevcut bazı sıkıntıların çözülmesi suretiyle karşılıklı yatırımların artırılması ve ekonomik iş birliğimizin yeni seviyelere taşınması hususlarında görüş teatisinde bulunduk."

"Müşterek Atabileceğimiz Önemli Adımlar Var"

Güvenlik alanında iş birliği ve FETÖ ile mücadele konusunun da görüşmelerde ele alındığı mesajını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna makamlarının bugüne kadar aldığı tedbirleri takdirle karşılıyoruz. Özellikle Maarif Vakfımızın, Ukrayna Milli Eğitim Bakanlığı ile müşterek atabileceği çok çok önemli adımların olduğuna inanıyorum." dedi.

İki ülke arasındaki mevcut iş birliğini ilerletme konusunda Zelenskiy ile fikir birliği içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, gelecek dönemde bu iradeyi fiiliyata geçirme yolunda gereken adımları atacaklarını bildirdi.

"Mücadelemize Yine Devam Edeceğiz"

Basın toplantısının soru cevap bölümünde mevkidaşı Zelenskiy'nin Rusya'da tutuklu bulunan iki denizcinin ailesinden aldığı bileklikleri kolunda taşıdığını hatırlatması üzerine Erdoğan, "Eğer her gelen bilekliği takarsak, bilekte takacak yer de bulamayacağız. Çünkü bilekleri takmayı gerektirecek çok hadiseler yaşıyoruz. Kerç Boğazı'ndan tut, Filistin'de, Myanmar'da dünyanın dört bir köşesinde ne yazık ki hep bu çileleri görüyoruz." dedi.

Siyasetçilerin buna son vermenin gayreti içinde olması gerektiğinin söyleyen Erdoğan, "Bizim Kırım Tatarları meselesinde yıllar yılı hep bu işin karşısında olduğumuzu söylememize rağmen herhangi bir netice ne yazık ki burada alamadık. Ama ümitsiz olmayacağız. Mücadelemize yine devam edeceğiz. Temenni ederim ki bir gün bunu başaracağız. Ben inanıyorum ki sayın Zelenskiy de bu konuda ümitsiz değil." ifadelerini zikretti.

İki Ülke Arasında “Uzay Anlaşması” İmzalandı

Ortak basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Zelenskiy huzurunda, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni yapıldı.

Buna göre, Türkiye Uzay Ajansı ile Ukrayna Devlet Uzay Ajansı arasında "Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Keşfi ve Kullanımında İşbirliği Yapılmasına Dair Mutabakat Zaptı", Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha tarafından imzalandı.