Putin-Erdoğan Görüşmesi Öncesi Rusya, İdlib’i Bombalıyor
27 Eylül 2021

Putin-Erdoğan Görüşmesi Öncesi Rusya, İdlib’i Bombalıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Putin-Erdoğan görüşemesine kısa süre kala Rusya, Zeytin Dalı Harekatı bölgesi Afrin kırsalı ve İdlib'deki Cebel Zaviye bölgesine hava saldırıları düzenledi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, iki yıl önce imzalanan anlaşmayı ileri sürüp, ‘İdlib bölgesinde teröristlerle mücadele edeceklerine ve onları terörist olmayan ve Türkiye ile iş birliği yapan gruplar dışındaki silahlı gruplardan ayıracaklarına dair Türkiye’nin verdiği sözü’ hatırlattı.

Mepa News’te yer alan haberde, Rusya'ya ait savaş uçaklarının Zeytin Dalı Harekatı bölgesi Afrin kırsalı ve İdlib'deki Cebel Zaviye bölgesine hava saldırıları düzenlediği bildirildi.

Rus savaş uçaklarının Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Halep'e bağlı Afrin kenti kırsalını şiddetli bir biçimde bombaladığı, bölgedeki pek çok sivilin ve Türkiye'nin desteklediği muhalif unsurların saldırılarda katledilidği aktarılıyor.

Bu bölgede özellikle Bassuta ve Basufan mıntıkalarına yapılan hava saldırısında ciddi can kayıplarının yaşandığı bildiriliyor.

Afrin ve çevresi Türkiye'nin Ocak-Mart 2018'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'yla Türkiye'nin ve desteklediği muhalif unsurların kontrolüne girmişti.

Öte yandan Rusya'ya ait savaş uçakları Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yoğun askeri varlığının bulunduğu İdlib'in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesini de yoğun şekilde hedef alıyor.

Rusya'nın saldırılarında Türk askerlerinin konuşlu bulunduğu askeri üslerin yakınlarının da hedef alındığı bildiriliyor.

Bu saldırıların 29 Eylül'de Suriye konusunda gerçekleşeceği açıklanan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin görüşmesinin hemen öncesinde olması dikkat çekiyor.

Moskova İki Yıl Önce İmzalanan Anlaşmayı ve Türkiye’nin Verdiği Sözü Hatırlattı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi'de bir araya gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin İdlib gerilimi azaltma bölgesiyle ilgili konuşacağını kamuoyuna duyurdu.

76. BM Genel Kurul oturumu için New York'a yaptığı ziyaretin sonunda basın toplantısı düzenleyen Lavrov, 29 Eylül'de Soçi'de yapılacak Putin-Erdoğan zirvesinin gündemi hakkında konuştu.

Lavrov, “İki yıl önce bizimle, İdlib gerilimi azaltma bölgesinde teröristlerle mücadele edeceklerine ve onları terörist olmayan ve Türkiye ile işbirliği yapan gruplar dışındaki silahlı gruplardan ayıracaklarına dair özel bir anlaşma imzalayan Türk partnerlerimizle konuşuyoruz*. Birkaç gün sonra Rusya ve Türkiye liderleri arasında yeni bir görüşme gerçekleşecek. Bu yükümlülüğün nasıl yerine getirilmekte olduğu konusu etraflıca ele alınacak. Yükümlülük yavaş bir şekilde yerine getiriliyor, bu açık*” uyarısında bulundu.

İran ve Lübnan’daki partisi Hizbullah’ın vahşi katliamlarına rağmen 2015 yılında muhaliflerin Suriye’nin büyük bir bölümünü kontrol altına alması ve halkın İslami devrim isteklerini açıkça beyan etmesi üzerine ABD, arkasında halkı ve ordusu kalmayan Esed rejimini ayakta tutabilmek için Rusya’yı birtakım kazançlar sunarak Suriye sahasına davet etmişti. 6 yıllık zaman sürecinde ciddi kayıplar veren Rusya, Suriye’deki şeytani rolünün bir an önce sonlanmasını istiyor. Astana Üçlüsü olarak bilinen Rusya, Türkiye ve İran, masada aldıkları kararları sahada uygulayarak muhalefeti İdlib’e hapsetmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş Esed rejimini yeniden ayağa kaldırmıştı. Bu süreçte Türkiye, muhalefeti ılımlı ve radikal diye ikiye bölerek bir kısmını yanına çekmeyi başarmış ve Esed rejimine karşı mücadele etmelerini engellemişti.

Rusya ve Esed rejimi uzun zamandır İdlib bölgesine saldırılar düzenlemesine rağmen Türkiye ve kontrolü altındaki muhalifler ciddi bir karşılık vermeden beklediği ve ABD’nin himayesinde yürütülen Cenevre görüşmelerini ve siyasi süreci desteklediklerini ifade ediyorlar.