Pompeo’dan Afganistan’a Kritik Ziyaret
25 Mart 2020

Pompeo’dan Afganistan’a Kritik Ziyaret

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Taliban ile varılan barış anlaşmasını kurtarmak için Afganistan'ın başkenti Kabil'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Pompeo, Devlet Başkanı Eşref Gani ve rakibi Abdullah Abdullah ile görüştü.

Pompeo, söz konusu ziyareti sırasında 29 Şubat'ta Taliban ile ABD tarafından imzalanan anlaşmanın ardından duran barış sürecine yeni bir ivme kazandırmak amacıyla Taliban’ın Afganistan sorumlusuyla da kritik bir görüşme yapacak.

ABD’nin, Gani ve Abdullah arasında devlet başkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan anlaşmazlığın, Taliban ile yapılan anlaşmaya yansıyabileceğine dair endişeleri arttı.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’a göre Afgan hükümeti ile Taliban Hareketi arasındaki ilk görüşme Skype üzerinden yapıldı ve mahkûmların karşılıklı serbest bırakılması hakkında görüşüldü.

Halilzad, ABD tarafının da mahkûmların serbest bırakılmasıyla ilgili teknik tartışmaların kolaylaştırılması için telekonferans yoluyla Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki görüşmelere katıldığını belirtti. Kabil hükümeti ve Taliban hareketine bağlı yetkililere göre, söz konusu görüşme iki buçuk saat sürdü.

Halilzad liderliğindeki ABD ekibi ve Katarlı diplomatlarından oluşan bir ekip, tartışmaları kolaylaştırmak için telekonferans yoluyla görüşmeye katıldı.

Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Hamdullah Mohib, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tüm taraflar şiddeti azaltmanın, doğrudan müzakereler yapmanın ayrıca kalıcı ve kapsamlı bir ateşkesin önemini vurguladı” ifadelerini kullandı.

ABD ve Taliban arasından imzalanan anlaşma mahkûmların karşılıklı serbest bırakılmasını şart koşuyor ancak şimdiye kadar anlaşmanın bu maddesi uygulanmadı.

Halilzad, yeni tip koronavirüsün patlak vermesinin ardından mahkûmların takas edilmesinin acil bir konu olduğunu ve bunun mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

Afganistan Devlet Başkanı Gani, söz konusu anlaşmanın ana maddelerinden biri olan Kabil yönetiminin elindeki Taliban üyesi 5 bin mahkûma karşılık, Taliban’ın tuttuğu Afgan güvenlik unsuru yaklaşık bin mahkûmun takas edilmesine karşı çıktı.

Afgan lider, üst düzey garantiler verilmediği sürece bu takasa izin vermeyeceklerini vurguladı.