Pompeo Ankara’yı Pas Geçip Patrikhane’yi Ziyaret Etti
17 Kasım 2020

Pompeo Ankara’yı Pas Geçip Patrikhane’yi Ziyaret Etti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ankara’da hükümet yetkililerini pas geçip, İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Başladığı uluslararası tur kapsamında tüm ülkelerde resmi yetkililerle görüşen Pompeo’nun, Türkiye'deki tek günlük ziyaretinde ise sadece kilise ziyareti ve dini liderlerle görüşme yapacağı açıklandı.

Pompeo, Fransa'nın ardından Pazartesi geç saatte ulaştığı Türkiye'de bugün St. George Kilisesi'ni ziyaret etti. Pompeo kilisede Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü.

Ardından Rüstem Paşa Camii'ye gidecek olan Pompeo, son olarak Vatikan Büyükelçisi Başpiskopos Paul Russell ile bir araya gelecek.

Pompeo Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin dünya genelinde din özgürlüğünü destekleyen tutumunun altını çizeceğini ifade etti. Pompeo'nun İstanbul'daki programının ardından Gürcistan'a giderek burada resmi görüşmelerde bulunması planlanıyor. ABD, Ayasofya'nın camiye çevrilmesini eleştirmişti.

Pompeo’nun bu sıradışı Türkiye ziyaretine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tepki göstermişti. Ajanslarda Pompeo’nun eğer görüşmek istiyorsa, İstanbul’a gelsin görüşelim dediği iddiaları yer almıştı.

"ABD ile AB, Türkiye Konusunda İşbirliği İçinde Olmalı"

Ziyaret öncesi Fransız Le Figaro gazetesine konuşan ABD Dışişleri Bakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuelle Macron ile görüşmesinde Türkiye'nin "oldukça agresif" dış politikasının gündeme geldiğini söyledi. Pompeo, görüşmede bu konuya uzun zaman ayırdıklarını ifade etti. Pompeo gazeteye açıklamasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "bu tür bir tutumun halkın çıkarına olmadığına" ikna etmek için ABD ve AB'nin iş birliği içinde olması gerektiğini vurguladı. Bakan, Dağlık Karabağ krizinde Türkiye'nin Azerbaycan'ı desteklemesini buna örnek göstererek Türkiye'nin Suriyeli askerleri gizlice bölgeye gönderdiğinin "bir gerçek" olduğunu söyledi.

Macron ile Türkiye'nin Libya'daki tutumunu da ele aldıklarını ifade eden Pompeo, "Burada da Türkiye üçüncü ülkelerden askerleri gizlice devreye soktu, Doğu Akdeniz de buna bir örnek, listeyi daha da uzatabilirim" dedi. ABD Dışişleri Bakanı ABD'nin tutumunun*, "bu çatışmaların uluslararasılaşmasının zararlı olduğu ve tüm taraflara zarar verdiği*" şeklinde olduğunu belirtti. Elysée Sarayı'ndan yapılan açıklamada Pompeo ile Macron arasındaki ziyareti "nezaket ziyareti" olarak nitelendirildi.