Oxfam: ‘Koronavirüs Sebebiyle Yarım Milyar İnsan Yoksul Kalabilir’
09 Nisan 2020

Oxfam: ‘Koronavirüs Sebebiyle Yarım Milyar İnsan Yoksul Kalabilir’

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Batılı sömürgeci ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere acil yardım yapılmaması durumunda yarım milyar kişinin daha yoksulluğa itilebileceği uyarısında bulundu.

Oxfam’ın “Yoksulluk Değil, Onurlu Bir Yaşam” raporundaki analizlere göre, hükümetlerin virüsün yayılımını önlemek için durdurdukları ekonomik faaliyetler sebebiyle küresel nüfusun yüzde 6 ila 8’i yoksullaşabileceği kaydedildi.

Raporda, "Bu durum, yoksulluğa karşı yürütülen küresel mücadelenin on yıl geriye gitmesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi bazı bölgelerde ise 30 yıl geriye gitmesi anlamına geliyor. Küresel nüfusun yarısı salgın sonrasında yoksulluk sınırının altına düşebilir" ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca, salgının sona ermesiyle birlikte dünyadaki 7,8 milyar insanın yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altına düşme olasılığının olduğu aktarıldı.

Oxfam’ın uyarısı, bu ay içerisinde video konferans yoluyla yapılması planlanan G-20 Maliye Bakanları Zirvesi, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantıları öncesinde yapıldı.

Oxfam’ın önerdiği “Herkes İçin Acil Kurtarma Paketi”nde, yoksul ülkelerde gelirlerini kaybedenlere nakit yardımlar yapılması ve kırılgan küçük işletmelerin kurtarılması isteniyor.

Kuruluş aynı zamanda, Gana örneğini vererek, 2020 yılına ait dış borç ödemelerinin iptal edilmesiyle hükümetin 6 ay boyunca ülkedeki 16 milyon çocuk, engelli ve yaşlıya ayda 20 dolarlık nakit yardım yapabilmesi çağrısında bulundu.

Fransa'nın 'Oxfam' yetkilisi Ruban Gitar, Paris’in gelişmekte olan ülkelerin 2020 yılında ödemesi gereken borçlarını bir süre erteleyebileceğini belirtti.