Müslümanlar Ayasofya’ya Tekbirlerle Geldi
24 Temmuz 2020

Müslümanlar Ayasofya’ya Tekbirlerle Geldi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

86 yıldır tekbirlere hasret Ayasofya Cami bugün ibadete açılıyor. 86 yıllık esaretin 18 yılını AK Parti iktidarında geçiren Ayasofya, tevhid inancına ters şirk fresklerinin gölgesinde buruk bir şekilde açılacak. Müslümanlar bu toprakların İslam'a ait olduğunu bildiren tekbirler eşliğinde geceden beri meydanlara akın ediyor.

Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra ilk namaz bugün kılınacak. Vatandaşlar bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne akın ediyor. Günün ilk ışıkları ile birlikte çok sayıda vatandaş Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne geldi. Vali Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamen dolduğunu ve salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Ayasofya Cami, 1453'te Fatih Sultan Muhammed ve şanlı İslam ordularının fethinden, 1934'te Mustafa Kemal önderliğindeki bakanlar kurulunda alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak şereflenmişti.

Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz'da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.

Ayasofya içinde bugün namaz kılacak 500 kişinin iktidar tarafından belirlenmesi, bir nevi camide protokol uygulaması ciddi eleştirilere neden olmuştu.

Her ne kadar Ayasofya cami olarak hizmet verse de, namaz vakitleri dışında şirki sembolize eden fresklerin açılmasıyla müze kilise olarak turistleri ağırlayacak.

Cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namazı kılmak isteyen müslümanlar, sabah ezanıyla birlikte bölgeye geldi.

Ayasofya Meydanı ve Sultanahmet Havuzlu Park, cuma namazı vaktinden önce müslümanlaral doldu. Müslümanlar, Fatih Belediyesince sosyal mesafe kuralı gereği bölümlendirilen yerlerde, şu an cuma namazını bekliyor.

Trafiğe Kapalı Yollar

Güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı. Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nden itibaren tarihi yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı. Bu kapsamda Kenendy, Reşadiye ve Ragıp Gümüşpala Cadddeleri de trafiğe kapalı.

Ayrıca Avrasya Tüneli açık olacak deniz, metro ve marmaray seferleri devam edecek. Tramvay seferleri de devam edecek sadece Beyazıt-Eminönü durakları arasında Pazartesi saat 06:00'ya kadar seferler yapılmayacak.

Kadınlar İçin Yer Ayrıldı

Salgın nedeniyle cami ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.

Namaz kılınacak alanlara Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı'dan oluşan 3 ana istikametten gelinecek. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra sağlanacak.