MSB: “Yeni Bir Harekâta Gerek Kalmadı”
23 Ekim 2019

MSB: “Yeni Bir Harekâta Gerek Kalmadı”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

9 Ekim’de Fırat nehrinden Irak sınırına kadar olan 480 km uzunluğundaki ve 30 km derinliğindeki bir alanı içine alan bölgenin temizlenip güvenli bölge haline getirmek için başlatılan “Barış Pınarı Harekatı” hedeflerine ulaşamadan sona erdirildi. Türkiye 112 km uzunluğundaki bir alanda kalabilecek. ABD Başkanı Trump, Rusya ile varılan anlaşma sonrası harekatın durdurulmasından duyduğu memnuniyeti sosyal medyadan paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 9 Ekim'de Suriye'nin kuzeyinde ve Fırat Nehri'nin doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'na verilen 120 saatlik aranın ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin "PKK/YPG'nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığını" bildirdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır” denildi.

MSB'nin açıklamasında, Soçi'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında varılan mutabakat kapsamında Salı gününden itibaren Rusya ile müşterek çalışmalara başlanacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Böylece Bölgede bir barış koridoru oluşturmak suretiyle yerlerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi sağlanacaktır" ifadeleri de yer aldı.

Anlaşmadan kazançlı çıkan Esed rejimi operasyon bölgesi dışında kalan sınır bölgesine hakim olacak. Esed’in hakimiyeti altında kalan bölgelere de Suriyelilerin gönüllü olarak yerleşmesi ihtimali gözükmüyor.

Trump Memnun

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile Türkiye arasında varılan anlaşma sonucu harekatın sonlandırılmasından duyduğu memnuniyeti Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye, Suriye ve Orta Doğu'ya ilişkin iyi haberler geliyor gibi. Daha başka haberler de gelecek!" diyerek duyurdu.

Trump’ın önceki gün yaptığı açıklamada ateşkesin biraz daha uzatılacağını söylemesi ve Rusya ile Türkiye arasında Soçi’de varılan anlaşmadan da ateşkesin 150 saat daha uzatılması kararı çıkması ardından Trump’ın memnuniyetini içeren açıklaması, ABD’nin bu anlaşmaya dahli olduğunu ortaya koyuyor.