Marmaris’teki Orman Yangınında Sabotaj Şüphesi
23 Haziran 2022

Marmaris’teki Orman Yangınında Sabotaj Şüphesi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Marmaris’te iki gündür devam eden orman yangını ile ilgili Süleyman Soylu’nun açıklamaları sabotaj şüphesini kuvvetlendirdi.

Muğla Marmaris'te farklı noktalarda devam eden orman yangınıyla mücadele ikinci gününe girirken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, sabotaj iddiasıyla ilgili “Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz ve kimliğimiz var” derken. Bakan Kirişci ise, yangına 12 uçak ve 45 helikopterle müdahale edildiğini şu ana kadar yaklaşık 3 bin hektarlık alanın zarar gördüğünü kamuoyuna duyurdu.

Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran'da saat 20.00 sıralarında çıkan yangın müdahalelere rağmen devam ediyor.

Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale ederken, sabah erken saatlerde havadan müdahale yeniden başladı.

Yangın bölgesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu son duruma ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

Yangının akşama doğru kontrol altına alanabileceğini duyuran Bakan Kirişci şunları söyledi:

Şu an itibariyle çok daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 12 uçağımız 45 helikopterimiz var. Sayı 57. 253 arazözümüz sahada. 24 TOMA şu anda yangına karşı kullanılıyor. Yangına yakın bölgede ikamet eden konutları ve iş yerleri olan 103 aile, 274 birey zarar görmesinler diye tahliye edilmiş durumda.

Uluslararası yardım talebinde bulunmadık. 1000'in üzerinde Orman Genel Müdürlüğü çalışanları olmak üzere 2 bin 600 civarında personel sahada. Yaklaşık 3 bin hektar alan yangından etkilenmiş durumda.

Bugün sabah itibariyle havanın nemi yüzde 91'ler düzeyine çıktı. Beklentimiz düne göre rutubetin daha yüksek olacağı. Hava hızının dünkü düzeyde olmayacağı yönünde meteoroloji verileri var.

Bugün akşama doğru daha somut gelişmelerin olacağını bekliyoruz.”

Sabotaj Şüphesi

İçişleri Bakanı Soylu ise, bir kerede 7-10 ton su atan TSK helikopterlerinin de devrede olduğunu kamuoyu ile paylaştı.

Gece görüş helikopterleri konusunda açıklama yapan Bakan Soylu, “Gece görüşlü helikopterler normal gece uçak helikopterler gibi değildir. Bütün yükseklik alçaklıkları haritalandırma gerekir. Bu helikopterlerle ilgili ortaya konulacak adımları o kadar iyi hesap edilmesi gerekir ki bir başka facia ile karşı karşıya kalmayalım. Gece görüşlü helikopterler bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacak” detayını da paylaştı.

Soylu, yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitleri ve ellerinde şüpheli bir kişi olduğunu da açıklayarak “Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylacaşağız” ayrıntısını da paylaştı.

MSB: “Helikopterlerimiz de Yangına Havadan Müdahale Etmektedir”

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) süren yangına dair açıklamada, "Kara Kuvvetlerimize ait helikopterlerle Marmaris'te devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek sağlanmakta olup, 1 S-70, 1 AS-532 ve 1 CH-47 tipi helikopterlerimiz de yangına havadan müdahale etmektedir” denildi.