M. Hanefi Yağmur “İslam Ekonomi Modelini” Rehber TV’de Anlattı
18 Kasım 2020

M. Hanefi Yağmur “İslam Ekonomi Modelini” Rehber TV’de Anlattı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Siyasi Bakışlar programı yorumcusu M. Hanefi Yağmur, Rehber TV'de İsmail Dalkılıç’ın CANLI YAYIN konuğu oldu.

İslam nasıl bir ekonomi modeli sunuyor’ başlığı altında bugün yaşanan ekonomik sorunlara değinen, İslam’dan ve Kapitalizm’den örnekler veren M. Hanefi Yağmur, “İslam nizamının 13 asır boyunca tatbik edildiği dönemde uygulanan İslam iktisat hükümleri sayesinde fakirlik neredeyse yok seviyesindeydi. Mesele, İslam hükümlerinin bir bütün olarak uygulanmamasıdır. Bugün uygulanan ekonomideki sorun, kâğıt para sisteminin ABD dolarına endeksli olması, faizli banka sistemi ve borçlar sistemidir. Bu üçlü sacayağı, Kapitalist sistemde insanların sömürülmesinde, haklarının yenilmesinde, gelir dağılımında büyük adaletsizliklere yol açmaktadır” dedi.

Yağmur; “Yaşadığımız toplumda olumlu sonuçlar alabilmek için İslam nizamının bir bütün olarak uygulanması gerekir. Örneğin, zekât müessesini çalıştırıp da, dağıtım mekanizmasını noksan bırakırsak beklenen sonucu elde edemeyiz. Ya da faizli banka sistemini kaldırıp, borsa sistemini düzeltmez isek, yine beklenen sonucu elde edemeyiz” ifadelerine yer verdi.

İslam, iktisatta nasıl bir model sunuyor? sorusunu ise Yağmur; “İslam, servetin dağıtımında kişi başı GSMH mantığı ile meseleye yaklaşmaz… İslam, toplumda yaşayan tüm insanların, yeni doğan çocuktan, yüz yaşındaki ihtiyara kadar herkesin birey olarak tek tek temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Bunun dışında, lüks ihtiyaçlarını yaşadığı toplumun şartlarına göre temin edilmesini hedefler” diye yanıtladı.

M. Hanefi Yağmur, İslam ülkeleri bir silah olarak ekonomik manada yıpratılıyor. Bu durum karşısında birey olarak sorumluluklarımız nelerdir, İslam tarihinde ekonominin iyi olduğu dönemler hangileridir? sorusuna; “İslam tarihçileri genel olarak İslam tarihi boyunca ekonomik sıkıntı olduğuna dair bir dönemden bahsetmemişlerdir. Hatta zekât verecek kişi bulunamadığı dönemler olmuştur. İslam nizamı uygulandığında ekonominin güçlü ve kuvvetli olacağına, bolluk ve bereket içerisinde huzurlu bir hayat yaşanılacağına dair rivayet edilen hadisler var. Örneğin; Rasulullah SallAlahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: “Öyle bir dönem gelecek ki, devlet başkanı, Halife, parayı saymadan dağıtacak” Dolayısıyla İslam devletinde, ekonominin çok güçlü olduğuna yönelik birçok örnek vardır”

Müslümanlar olarak yaşadığımız bu hayatın olmazsa olmaz koşulu, İslam’ın diğer hükümlerinde olduğu gibi ekonomiye ilişkin hükümlerinin de bir devlet eliyle doğru bir şekilde tatbik edilmesidir. İslam ülkelerinde uygulanan nizam Kapitalist sistemdir. Bu sistem de, Batılı ülkelere hizmet eden sistemdir. Bu şekliyle de Müslümanlar varlık içerisinde yokluk çekiyorlar” şeklinde cevap verdi.

Konuşmanın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz: