Kırım’da İşgalci Rusya’nın Baskı ve Zulmü Devam Ediyor
19 Şubat 2021

Kırım’da İşgalci Rusya’nın Baskı ve Zulmü Devam Ediyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rusya, işgal ettiği İslam beldesi Kırım’da baskı ve gözaltılara devam ediyor. 17 Şubat’ta İşgalci Rus güçlerinin düzenlediği baskınlarda 6 Kırım Tatarı hukuksuzca gözaltına alındı.

Rusya, 2014 yılından beri işgal ettiği Kırım’da terörle mücadele maskesi altında Müslümanlara baskı uyguluyor. Rus istihbarat örgütü FSB’nin kanunsuz baskınlarında gözaltına alınan Kırım Tatarları, Moskova’nın kontrolündeki Rus mahkemelerinde hukuksuz sürdürülen yargı süreci sonrası onlarca yıl hapse mahkûm edildi. Yapılan baskınlarda tek bir silaha bile rastlanmazken, Müslümanlar terörle ilişkilendirilip baskı altına alınıyor.

Kırım'da, 17 Şubat’ta Rus güvenlik güçlerinin (FSB) bir grup Müslüman Kırım Tatarı’nın evine baskın düzenleyerek 6 kişiyi gözaltına aldığı duyuruldu.

Kırım’daki Rus işgal güçleri, önce Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Abdulboriy Mahamadinov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov’u alıkoydu. Daha sonra Abdulboriy Mahamadaminov’u serbest bıraktılar.

Öte yandan Kırım'da işgalci Rus güçleri, Kırım işgalinin 7.yılı dolayısıyla olası olayların önüne geçmek için "izinsiz eylemlere katılmamaları" tehditlerini içeren bildirileri avukatlara, Kırım Tatar aktivistlere, gazetecilere ve insan hakları savunucularına dağıttı.

Dışişleri’nden Tepki

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım'da dün Kırım Tatar Türklerinin evlerine yapılan baskınları ve alınan gözaltı kararlarının endişeyle karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kırım'da dün sabah saatlerinde soydaş Kırım Tatar Türklerinin evlerine yapılan baskınları ve alınan gözaltı kararlarını endişeyle karşılıyoruz. Kırım Yarımadası'nın asli unsurları olan Kırım Tatarlarına yönelik bu tür uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımayan Türkiye, Kırım Tatarlarının yanında durmaya devam edecektir." mesajı paylaşıldı.