Katil “İsrail” Kana Doymuyor: Bir Gazeteci Öldü, Bir Gazeteci Yaralı
12 Mayıs 2022

Katil “İsrail” Kana Doymuyor: Bir Gazeteci Öldü, Bir Gazeteci Yaralı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İşgal ettiği Filistin topraklarında terör estiren gasıp Yahudi varlığı kana doymuyor. “İsrail”in Cenin kampındaki operasyonunu takip eden El Cezire Arapça servisinin kıdemli muhabiri Şirin Ebu Akile, işgalci güçler tarafından boynundan vurularak öldürüldü. Yaralanan bir diğer gazeteci ise “İsrail” askerlerinin kasten gazetecileri hedef aldığını ifade etti.

Filistin topraklarını işgal eden ve her gün düzenlediği saldırılarla mübarek topraklarda huzur bırakmayan işgalci “İsrail”, gazetecileri de kasten hedef almaya devam ediyor.

İşgalci “İsrail”i koşulsuz destekleyen ve Müslüman halkı katlettiğinde kendini savunma hakkı var diyerek büyüttüğü canavarın yine gazetecileri hedef alması üzerine tepki mesajları yayımladılar.

“İsrail” güçlerinin Cenin kampındaki operasyonu takip eden ve kasten hedef alınan gazetecilerden Şirin Ebu Akile hayatını kaybederken, aynı saldırıda yaralanan Filistin merkezli Kudüs gazetesi muhabiri Ali Es-Samudi, İsrail güçlerinin Filistinlileri "kasıtlı ve doğrudan" hedef aldığını açıkladı.

Samudi, Şirin Ebu Akile ile o sırada yan yana oldukalrını öldüğü saldırıda yan yana ifade ederken, “Gazetecilerin olduğu yer İsrail askerleri tarafından net bir şekilde görülüyordu. Bulunduğumuz yerde silahlı bir çatışma yoktu, kasıtlı olarak hedef alındık” açıklamasıyla işgalci “İsrail”in vahşetini anlattı.

51 yaşındaki Şirin Ebu Akile uzun yıllardır Filistin'de gasıp Yahudi varlığının işgali altındaki bölgelerde sahadan takip ettiği olayları haberleştiren tanınmış bir gazeteciydi. Ebu Akile ve diğer gazeteciler, Kudüs'ün doğusundaki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşanan olayları ve “İsrail”in sürdürdüğü sistemli işgal ve zulümleri haberleştirmeleri yüzünden hedef alınıyor.

Şirin Ebu Akile olay esnasında "Press/Basın" yazılı kurşun geçirmez yelek ve kask kullandığı halde “İsrail” askerleri kadın gazeteciyi kasten boynundan hedef alarak vurdu.

Avrupa ve ABD, Gazetecinin Katili “İsrail”i Hedef Almadan Tepki Gösterdi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Filistinli deneyimli gazetecinin öldürülmesi "kuvvetle kınandı ve acilen soruşturma açılması" çağrısında bulunuldu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Akile'nin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesini şiddetle kınadı ve olayın soruşturulması çağrısında bulundu.

Psaki, resmi Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Filistinli-Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile'nin öldürüldüğü ve yapımcı Ali Sumudi'nin yaralandığı haberini üzüntüyle öğrendik. Ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı diliyor ve öldürülmesini şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

“İsrail”in her katliamından sonra bir şekilde mahkemede yargılanmasının önüne geçiliyor. Daha Mavi Marmara katliamında 10 Müslümanı vahşice katleden “İsrail”, Türkiye ile imzaladığı anlaşmayla yargılanmaktan kurtulmuştu. AK Parti’nin imzaladığı bu anlaşma büyük tepkiye neden olmuş ve ihanet olarak nitelendirilmişti.

Öte yandan kısa süre önce yine İslami camia tarafından ihanet olarak nitelenen “İsrail” ile “normalleşmeye” imza atan Ankara, haber hazırlandığı sırada henüz Gazeteci Şirin Ebu Akile’nin katledilmesiyle ilgili olarak resmi bir açıklamada bulunmadı.

Şirin Ebu Akile Kimdir?

“İsrail” askerlerinin Cenin kentine düzenlediği baskını takip ettiği sırada öldürülen El Cezire’nin deneyimli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile, Filistin direnişinin dünyaya duyurulmasında bir gazeteci olarak üstlendiği rolle tanınıyor.

Cenin'de “İsrail” baskınını takip ederken görev sırasında öldürülen ve kendisini "Kudüs'ün kızı" olarak tanımlayan Şirin Nasri Ebu Akile, 3 Ocak 1971'te Kudüs'te Hıristiyan bir ailede dünyaya geldi.

Kudüs'ün Beyt Hanine beldesinde Rahibat el-Verdiyye Lisesi'nden mezun olduktan sonra Bilim Teknoloji Üniversitesi'nde mühendislik okumak için ailesinin isteğiyle Ürdün'e gitti. Yaklaşık bir yıl mühendislik eğitimi aldıktan sonra kendi ifadesiyle "insana yakın olmak amacıyla" bölümünü değiştirerek yine Ürdün'deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü'nden mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından, resmi Filistin'in Sesi Radyosu ile Monte Carlo Radyosu'nda çalıştı. Başarısı kendisini 1997'de Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına taşıdı. Aljazeera'nın ilk nesil saha muhabirlerinden 51 yaşındaki gazeteci, “İsrail”in işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için uzun süredir bölgede çalışmalar yürütüyordu.

Filistin'de 2000 yılındaki ilk İntifada olaylarını, “İsrail”in Cenin ve Tulkarem bölgelerine 2002'deki büyük baskınlarını ve Gazze'ye çeşitli süreçlerdeki saldırılarını takip etti. “İsrail”in Askalan Hapishanesi'ndeki 2005 yılında ilk kez Filistinli mahkumlarla yaptığı röportajlarla dikkati çekti.

Filistin'deki sıcak gelişmeleri takiple tanınan ve bekar olan Ebu Akile, bugün “İsrail” ordusunun Cenin mülteci kampına baskını sırasında başından ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.