Kapitalist Ekonomilerde Büyük Çöküş!
09 Nisan 2020

Kapitalist Ekonomilerde Büyük Çöküş!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Yeni veriler, Avrupa Birliği'nin en büyük iki ekonomisi Fransa ve Almanya'da büyük bir ekonomik durgunluk yaşanmaya başlandığını gösteriyor.

Fransa Merkez Bankası, ülke ekonomisinin 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 6 daraldığını gösterdi. Bu oran, 1945'den bu ayna görülen en büyük daralma.

Almanya'da ise, önde gelen beş ekonomik kurumun hükümet için hazırladığı raporda, Gayrı Safi Yurtiçi hasılanın Nisan-Haziran arasında neredeyse yüzde 10 daralacağı tahmin ediliyor.

Bu oranı, üç aylık verilerin kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1970'den bu yana, en kötü daralma olduğu belirtiliyor.

Fransa, Almanya ve Belçika İçin ‘Büyük Çöküş’ Başladı

IMF'nin küresel resesyon uyarısı yapmasının ardından Rusya için konuşulmaya başlanan kötü senaryolar bu sefer de Fransa için dile getirilmeye başlandı. Koronavirüsten kaynaklı en yüksek can kayıplarının yaşandığı ülkelerden biri olan Fransa'da ekonominin ilk çeyrekte yüzde 6 daralması bekleniyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın da ikinci çeyrekte yüzde 9.8 daralması bekleniyor.

Fransa Merkez Bankası, korona virüsü salgını nedeniyle ekonominin büyük ölçüde durması sonucu ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 6 daralma beklediğini açıkladı.

2. Dünya Savaşı'ndan Bu Yana En Kötü Performans

Söz konusu daralma, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana çeyreklik bazda en büyük daralma olacak ve Fransa’da geniş çaplı huzursuzluk, kitlesel öğrenci protestoları ve genel grevlerin yaşandığı 1968’in ikinci çeyreğinde görülen yüzde 5.3’lük daralma rekorunu aşacak.

Fransa’da 17 Mart’tan bu yana ülke çapında uygulanan tecrit önlemleri resmi olarak 15 Nisan’da sona erecek ancak hükümet, sürenin uzatılabileceği konusunda uyardı.

Her İki Hafta da Yıllık Büyümeden Yüzde 1,5 Gidiyor

Salgının ekonomide yarattığı tahribatı analiz eden Fransa Merkez Bankası Mart ayındaki evde kalma önlemleri nedeniyle ekonomik faaliyetin yaklaşık üçte bir oranında azaldığını tespit etti.

Fransa Merkez Bankası, resmi istatistik kurumu INSEE ve bağımsız araştırma kuruluşlarının projeksiyonlarına paralel olarak, ülkenin tecrit altında geçirdiği her iki haftalık dönemde yıllık ekonomik faaliyetin 1.5 yüzde puan azalacağını öngördü.

Fransa Merkez Bankası’nın tespitleri 27 Mart-3 Nisan tarihleri arasında 8,500 şirkete gönderilen anketin sonuçlarına dayandırıldı.

Almanya’nın Yüzde 9.8 Küçülmesi Bekleniyor

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın ikinci çeyrekte yüzde 9.8 daralması bekleniyor. Ekonomideki bu küçülme oranı, Almanya'nın 1970'te ekonomik verilerini kaydetmeye başladığı zamandan beri olan en büyük düşüşü yansıtıyor ve 2009 küresel finansal krizi sırasında yaşanan düşüşün de iki katından fazlasına karşılık geliyor.

Ankete verilen yanıtlar, sanayide kapasite kullanımının Şubat ayındaki yüzde 78 düzeyinden Mart ayında ortalama yüzde 56 ile tarihi dip seviyeye indiğini gösterdi. Sektörel bazda en düşük kapasite kullanım oranı yüzde 41 ile otomotiv sanayinde görüldü.

Almanya'nın önde gelen ekonomik araştırma enstitüleri ekonomide yaşanacak daralmanın korona virüse karşı alınmış tecrit uygulamalarından kaynaklandığını iddia ettiler. Enstitüler ayrıca ekonominin Ocak ve Mart ayları arasında muhtemelen %1.9 daraldığını ifade ettiler.

Ekonomik tahminleri hükümetin ekonomik beklentileri için temel oluşturan enstitüler, korona virüs pandemisinin Almanya'da derin bir resesyonu tetiklediğine işaret ettiler. Ajanslar daha önce kaynaklarına dayanarak yaptığı haberde, Alman ekonomisinin bu yıl muhtemelen yüzde 4.2 küçüleceğini ve bir sonraki yıl ise yüzde 5.8 büyüyeceğini belirtmişti.

Belçika Ekonomisi Yüzde 8 Küçülebilir

Belçika Merkez Bankası, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yıl yüzde 8 gerileyebileceğini bildirdi.

Belçika Merkez Bankası, Kovid-19'a karşı ülkede uygulanan tedbirlerin 7 hafta sürmesinin ekonomik etkilerine ilişkin çalışmasını yayımladı.

Buna göre, Belçika'da GSYH yılın ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 4 oranında, ikinci çeyrekte ise yüzde 15 oranında düşecek.

Yılın ikinci yarısında güçlü biçimde toparlanacak olan GSYH, ilk yarıdaki kayıpları yılsonuna kadar telafi edemeyecek.

Belçika'da 2020 yılında GSYH toplam yüzde 8 oranında küçülecek. Söz konusu küçülmenin milli gelire maliyeti yaklaşık 45 milyar avro olacak. Ülkede GSYH 2021 yılında ise yüzde 8,6 artacak. Kovid-19 salgının kamu finansmanına da önemli etkileri olacak.

Kriz nedeniyle Belçika'da 2020 yılında bütçe açığı GSYH'nin yüzde 7,5'i olacak. Toplam kamu borç oranı ise 2019'daki yüzde 100 seviyesinden 2020'de yüzde 115'e tırmanacak.