İstanbul 22. ACM. Hizb-ut Tahrir Davasında Yeniden Yargılanmaya Hükmetti!
08 Nisan 2021

İstanbul 22. ACM. Hizb-ut Tahrir Davasında Yeniden Yargılanmaya Hükmetti!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği yeni bir dosyada 21 Hizb-ut Tahrir mensubu hakkında yeniden yargılamaya hükmetti.

2005'te 30’dan fazla kişi hakkında başlayan, 2012 yılında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan ve dosyadaki bazı sanıklar yönünden 2018 yılında Yargıtay tarafından onanan yargılama da, yıllar sonra Anayasa Mahkemesi hukuk ihlalini tespit ve teyit etti. Dosyadan yargılanan ve ceza alan Ahmet YAĞAN ve Halit Arslan’ın Anayasa Mahkemesine bireysel başvurularını değerlendiren yüksek mahkeme, yargılama da hak ihlali olduğuna hükmetti ve yeniden yargılama kararı verdi.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Hukuk Dışı Keyfi Kararını 22. Ağır Ceza Düzeltti

Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı vermesi sonrasında dosya avukatı Mustafa Kocamanbaş, başvurucular dâhil dosyadaki diğer 21 kişi içinde yeniden yargılama yapılması için 21. Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe sundu. Ancak İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi keyfi bir şekilde sadece başvurucular hakkında yeniden yargılama yapılmasına hükmetti, AYM’nin ihlal kararını dosyadaki diğer kişiler emsal kabul etmedi. Dosya avukatının İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itiraz yerinde görülerek sonuç buldu ve tüm kişiler için yeniden yargılama kararı verildi. Dün akşam saatlerinde tebliği edilen bu kararla dosyadan hükümlü sanıklar hakkında infazın durdurulması kararı verildi ve hâli hazırda Bursa Cezaevinde bulunan Bekir Kurtuluş ve İsa Erol tahliye edildi. Dosyadan hükümlü bulunan Yılmaz Çelik, Ali Serkan Sabanuç, Bekir Kurtuluş, Çınar Duman, Ali Dikici, Engin Uygun, İbrahim Er, İhsan Dönmez, İsa Erol, İsmail Görpüz, Mehmet Ak, Mıstık Coşkun, Osman Yıldız, Ömer Duman, Ramazan Şimşek, Ömer Salman, Rıfat Esen, Sedat Temiz, Serdar Yılmaz, Süleyman Uğurlu ve Uğur Kankur hakkında yeniden yargılama kararı verildi.

Yerel Mahkemelerin Keyfi Yargılamaları Ne Zaman Bitecek?

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin alt mahkemenin keyfi hukuk dışı uygulamasını düzelten bu kararı Ağır Ceza Mahkemelerinde heyetlere bağlı keyfi yargılamaların devam ettiğini bir kez daha ortaya koydu. Geçtiğimiz hafta İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Mahmut KAR ve arkadaşları hakkında verdiği ağır ceza yine Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce Yılmaz Çelik hakkında verdiği ceza ve yine Ankara 6. Ceza Mahkemesi’nin Haluk Özdoğan ve arkadaşları hakkında istediği ceza bunu teyit etmektedir. Zira Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve diğer başka ilk derece mahkemeler AYM’nin hak ihlali kararlarını emsal görürken, bazı yerel mahkemeler görmemekte ve Hizb-ut Tahrir mensuplarına yönelik hukuk dışı içtihatlar ve yargılamalar ile ceza vermeye devam etmektedirler.

___

#YargıZulmüneDurDe