İslam’a Davet Yasak, Ateizm ve Deizm Serbest
16 Ekim 2018

İslam’a Davet Yasak, Ateizm ve Deizm Serbest

Köklü Değişim

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın eleştirilerine rağmen, üst amiri Cumhurbaşkanı olan İstanbul Valiliği’nin izni ile Deizm’i savunan bir dernek kuruldu. 2014’te Ateistlere gösterilen hoşgörü, yine AK Parti iktidarında Deistlere de gösterilip, dernek kurmaları ve fikirlerini yaymak için çalışmalar yürütmeleri serbest bırakılırken, İslam’a davet ve fikri çalışmaların terör kapsamına sokulup, Müslümanların zindanlara doldurulması aynı zaman diliminde ve aynı iktidarın izni ile gerçekleşmeye devam ediyor.

Demokratik özgürlüklerden biri olan “din ve vicdan hürriyeti” kapsamında İstanbul Valiliği’nin izni ile İstanbul'da ‘Deizm Derneği' kuruldu. 2014 yılında da iktidarın izni ile “Ateizm Derneği” kurulmuştu.

Her ne kadar Diyanet İşleri Başkanı ve AK Partili siyasetçiler eleştirip Deizm inanışına cephe alsa da, kendi savundukları Demokratik nizama göre bu ve benzeri derneklerin kurulması ve fikirlerini yaymak için çalışmalar yürütmesi kanunen serbest. İslam’a davet çalışmaları yürütenlerin zindanlara atıldığı, konferans düzenlemek için valiliklerden izin çıkmadığı bir zamanda, İslam’a aykırı fikirlerin savunulması ve valiliklerin izni ile açılan derneklerce rahat bir şekilde çalışmalar yürütmesi kamuoyunun gündeminde.

Dernek Başkanı Açılış Konuşması Yaptı

Derneğin başkanı Özcan Pali açılışta şöyle konuştu: "Hiçbir dine mensup olmadığımızdan dolayı bizlere ağır hakaretlerde bulunuldu, onurumuz incitildi. Hükümetin başında bulunan otoriteler bizlere ‘sapık' bile dediler. Bizler öncelikle ‘Adem ve Havva' gibiyiz. Bizler gibi onlar da hiçbir dine mensup değillerdi. Onların ne kitabı ne dini ne de peygamberi vardı, onlar yalnızca Allah'a inanıyorlardı. Bizler de onlar gibiyiz. Eğer bize sapık diyorlarsa Âdem ve Havva'ya da sapık demiş oluyorlar"

Diyanet İşleri Başkanı Ne Demişti?

Deizm ile ilgili soruları cevaplayan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş şöyle demişti:

"Şu anda Türkiye'de konuşulduğu kadarıyla bu konunun çok abartıldığını düşünüyorum. Milletin, gençlerin, insanların anlamını bilmediği bazı konuları allayıp pullayarak, batılın propagandasını yaparak belki de bir alan açmaya çalışan plan diye düşünüyorum bunu. Deizm, Peygamberi inkar etmektir. Hangi Müslüman Peygamberi inkar eder de Müslüman kalabilir? Yani siz bir Müslüman gence, 'Peygamberi inkar eden bir düşünceyi niye kabul ediyorsunuz?' dediğinizde 'Böylemiymiş, deizmin anlamı bu muymuş?' diyeceğini görürsünüz, rastlarsınız. Onun için açık konuşsunlar. Deizmin ne olduğunu milletimize anlatsınlar. Peygamberi inkar eden felsefi bir düşünce. Biz, Peygamberimiz için canını ortaya koyan çocuklarız. Böyle bir şey olabilir mi? Biz her gün Ayet-el Kürsi'yi okuyan bir milletiz. Ayet-el Kürsi deizmi kökten reddeden bir anlayışı ortaya koyuyor. Bizim milletimizin hiçbir ferdi böyle sapık, batıl bir anlayışa asla prim vermez. Milletimize, gençlerimize kimse iftira atmasın. Benim bu tanımımdan sonra hiçbir gencimizin ve insanımızın sapık ve batıl felsefi bir düşüncenin peşinden gidecek kadar buna itibar edeceğini zannetmiyorum."

Deizm Nedir?

Yaradancılık anlamına gelen Deizm, evrenin bir yaratıcı tarafından yaratılıp daha sonra bu yaratıcının insanı kendi başına bıraktığını kabul eden bir felsefi akım ya da inanç biçimidir. Deizm, peygamberleri ve Kutsal kitapları reddeder.

Tüm dinleri reddeden ancak tanrının varlığına inanan deizm, peygamber, kutsal kitap, cennet ve cehennem, melek ve şeytan gibi kavramların hiçbirini kabul etmez. Deizme göre mutlak bilgiye ulaşmanın yolu vahiy ve peygamberlerden geçmez. Doğa, bilim ve akla dayanır. Bu inanca göre insan aklı yeterli olduğu için vahiy ve kutsal kitaplara da gerek yoktur. Yaratıcının dünyayı ve evreni bir kez yaratmış, sonra kendi yasalarına göre işlemesi için insanları ve evreni bir başına bırakmış olduğunu savunurlar. Deizm inancına göre Tanrı evrene ve dünyaya müdahale etmemektedir.