İran, Tutuklu ABD Vatandaşını Serbest Bıraktı
21 Mart 2020

İran, Tutuklu ABD Vatandaşını Serbest Bıraktı

VOA

Köklü Değişim Medya

İran tarafından 2018’de gözaltına alınan ve hakkında 13 yıl hapis kararı olan donanma gazisi Michael White adlı ABD vatandaşı, Washigton’ın isteği üzerine sağlığı bahane edilerek koşullu olarak serbest bırakıldı. ABD’nin bu şekilde tutuklu olan vatandaşlarını cezaevinden çıkarma operasyonu ilk değil. Daha önce Türkiye’de de papaz Brunson, aynı şekilde uygulanan baskı sonucunda serbest bırakılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada White’ın İran’dan çıkmamak koşuluyla insani sebeplerle serbest bırakıldığı kaydedildi. White’ın İsviçre Büyükelçiliği’nde olduğu ve sağlık testlerinden geçirildiği belirtildi.

Açıklamada “ABD, Michael ve İran’da hakkında hatalı hüküm verilen tüm ABD’li mahkumların tam serbestliği için çalışmaya devam edecek” denildi. ABD’nin İran’daki çıkarlarını temsil eden İsviçre’nin hükümetine de yapıcı rolünden dolayı teşekkür edildi.

Açıklamada “İran hükümetine Murad Tahbaz, Bekir Namazi ve Siamak Namazi’nin de insani sebeplerle serbest bırakılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. İran rejimine ayrıca Robert Levinson’un ABD’ye geri gönderilmesi konusunda verdiği sözü tutması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Washington, İran’a uzun süredir ABD vatandaşı baba-oğul Siamak ve Bekir Namazi ile geçen yıl tutuklanan eski donanma mensubu Michael R. White ve 2007’den bu yana haber alınamayan eski FBI görevlisi Robert Levinson’un serbest bırakılması çağrısı yapıyor.

Levinson bir CIA görevi için İran’da bulunuyordu.

ABD için ajanlık yapan CIA görevlileri yakalansa da bir şekilde salıveriliyor. ABD ile İran arasında bu şekilde sahte bir husumet sürdürülüyor. İran, Ortadoğu’da sahte ABD düşmanlığı söylemleriyle rolünü oynayıp, ABD planlarına destek veriyor. Daha önce Afgamistan ve Irak işgalinde ABD’ye yardımda bulunan İran, Suriye’ye de ABD karşıtlığı maskesiyle girip Müslümanları katletmeye ve Washington’ın desteğiyle ayakta duran Esed rejiminin bekası için savaşıyor.