Irak’ta Protestolar “Yoksul Bölgelere” Kadar Uzandı
09 Ekim 2019

Irak’ta Protestolar “Yoksul Bölgelere” Kadar Uzandı

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Irak’ın farklı şehirlerinde geçtiğimiz hafta başlayan protestolar, ilk kez başkent Bağdat’ın uzak ve yoksul bölgelerine kadar uzandı. Bağdat’ın Sadr bölgesinde güvenlik güçleri ile protestocular arasında meydana gelen çatışmalarda bir gece de en az 15 kişi öldü.

Irak genelinde gerçekleştirilen protesto gösterilerinde meydana gelen çatışmalar sonucunda 110 kişi yaşamını yitirdi. Bu, Irak’ın 2 yıl önce DEAŞ’ı hezimete uğratmasından bu yana meydana gelen en büyük şiddet dalgası oldu.

Protestocular, hükümeti yolsuzlukla suçlayarak Başbakan Adil Abdulmehdi’ye istifa çağrısında bulunuyor.

Pazartesi gecesi Sadr bölgesine uzanan şiddet dalgasının yetkililer için yeni bir güvenlik sorunu oluşturduğu belirtilirken, daha önce bu bölgede yaşanan gerilimin zorlukla bastırıldığına vurgu yapıldı.

8 milyon nüfusa sahip olan Bağdat’ın üçte birinin yaşadığı bu bölgedeki halkın büyük çoğunluğu, kötü elektrik ve su hizmetlerinin yanı sıra işsizlikten mustarip durumda.

Irak ordusu tarafından dün erken saatlerde yapılan açıklamada, ordu güçlerinin Sadr bölgesinden çekilerek, Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Abdulmedi’nin gerilimi azaltmak için verdiği talimatlar doğrultusunda kontrolün polislere devredileceği belirtilmişti.

Sadr sakinlerinden birisi verdiği bilgide, gece boyunca yaşanan çatışmaların ardından sokakların yeniden sükûnete kavuştuğunu ifade etti. Bölge sakini, yerli savaşçı gruplarının hasar incelemesinde bulunduğunu ifade ederken, polisin şehir geneline dağılmış durumda olduğunu bildirdi.

Herhangi bir siyasi grup ya da tarafın desteği olmaksızın gerçekleştirilen düzensiz protestolar, geçtiğimiz hafta Bağdat ve ülkenin güneyindeki şehirlerde başlamış, güneydeki şehirlere ve özellikle Şiilerin yoğunlukta olduğu diğer bölgelere uzanarak şiddetini arttırmıştı.

Abdulmehdi, taleplere kademeli reform önerileriyle yanıt verse de, politikacılar, güvenlik güçlerinin keskin nişancı ve gerçek cephane kullandığını söyleyen protestocuları ikna etme konusunda başarısız oldu.

Kanlı gösterilerin ardından Irak kuvvetleri ise ilk defa protestoculara karşı ‘orantısız güç kullanımını’ kabul etti.

Hükümet, yoksulların konut harcamalarının düşürülmesini, işsizlik maaşı tutarının artırılmasını, eğitim programlarının geliştirilmesini ve gençlere kredi veren girişimlere destek vermeyi ve sayılarını artırma kararını onayladı. Dün devlet televizyonundan yapılan açıklamada, protestoculara karşı yanlış uygulamalarda bulunan güvenlik görevlilerinden “hesap sorulacağı” belirtilirken, Irak İçişleri Bakanlığı, hükümet güçlerinin doğrudan protestoculara ateş açtığı iddialarını reddetti.

Protestocular, tamamen yozlaşmış olarak niteledikleri rejimin değişmesini talep ederek, DEAŞ ile savaşın sona ermesinden bu yana güvenlik durumunun gelişmesine rağmen “seçkinler politikasının” ülkeyi gerilettiğini söylüyor. Protestocuların büyük çoğunluğu, yönetimdeki partileri, İran ile güçlü bağlarını sürdürmekle suçluyor.