İdlib’de Rusya-Türkiye Ortak Devriyesi Protesto Ediliyor
08 Nisan 2020

İdlib’de Rusya-Türkiye Ortak Devriyesi Protesto Ediliyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

2018 yılında Rusya-Türkiye arasında imzalanan ve Esed rejiminin kazanımıyla sonuçlanan Soçi Mutabakatı'na 5 Mart 2020’de Moskova’da eklenen protokol gereğince M4 karayolunda ortak devriyelerin başlayacağı zapta alınmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın devriyelerin devam edeceği bilgisine karşılık sahadan gelen haberlere göre protestolar nedeniyle devriyeler otoyolun bir kısmında gerçekleştirilebiliyor.

İdlib'deki son gelişmeleri aktaran Hulusi Akar, "Rejim unsurlarına çok büyük zayiatlar verildi. 5 Mart'ta Moskova'da Rus heyetle mutabakat yapıldı ve ateşkes ilan edildi. Şu anda mutabakatta birkaç münferit ateşkes ihlali ile birlikte genel olarak huzur ortamı devam etmektedir. Gerginlik azalmış durumdadır. Her şeye rağmen bizim için teyakkuz esastır" bilgisini paylaştı.

Üçüncü devriyenin tamamlandığı bilgisini veren Hulusi Akar, "Önümüzdeki dönemde devriyeler devam edecek. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi en temel dileğimizdir. Harekat bölgelerinde faaliyetlerimiz sürüyor. 1 Ocak'tan beri, harekat bölgelerinde, 903 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Mehmetçik polis ve jandarmamız ile görevlerini omuz omuza gerçekleştiriyor. Meşru müdafaa esastır. Bize yapılan saldırılara karşı beklemeksizin oradaki arkadaşlarımız gereğini yapmaktadır" diyerek bölgedeki durumu aktardı.

Rusya-Türkiye Ortak Devriyesi Protesto Edildi

Rusya destekli Esed rejiminin TSK’ya karşı İdlib’de üst üste gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda Moskova’da Soçi Mutabakatı’na ek bir protokol Rusya ile Türkiye arasında gergin bir havada imzalanmıştı. M5 karayolu pazarlıksız Esed rejimine bırakılırken, M4 karayolu boyunca kuzeye ve güneye doğru 6’şar km’lik hat boşaltılarak Rusya-Türkiye ortak devriyesi için emniyete alınacaktı. Nihayetinde tıpkı diğer ateşkesler sonunda Esed rejiminin kontrolüne bırakılan topraklar gibi buranın da katil rejime teslim edilecek olması İdlib’deki Suriye halkının tepkisine yol açtı. Burada devam eden protestolar nedeniyle ortak devriye karayolunun bir kısmında gerçekleştirilebildi.

Her ateşkeste İdlib’den parça parça toprak kemiren vahşi Esed rejiminin önü, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan mutabakatlarla açılmaya devam ediyor.

Suriye’den haberler aktaran gazeteci Levent Kemal, İdlib’teki Rusya ile ortak devriye M4 yolu üzerindeki protestolar nedeniyle Tranba ile Neyrab arasındaki güzergahta gerçekleştirildi bilgisini paylaştı.

Video görüntülerinde protestocular yol üzerinde slogan atıp devriyelerin geçişini kısıtlayarak protesto ettiler.

İdlib’teki Rusya ile ortak devriye M4 yolu üzerindeki protestolar nedeniyle Tranba ile Neyrab arasındaki güzergahta gerçekleştirildi. pic.twitter.com/JknhvpSXmo

— Levent Kemal (@leventkemaI)