İdlib: Rusya Bombalıyor, ABD Suikast Düzenliyor
15 Eylül 2020

İdlib: Rusya Bombalıyor, ABD Suikast Düzenliyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rusya'ya ait olduğu belirtilen savaş uçaklarının İdlib'in kuzeyinde hava saldırıları gerçekleştirdiği bildirildi. Ayrıca ABD’ye ait SİHA’lar devrimin ilk yıllarından beri sürdürdüğü suikastlere İdlib’de devam ediyor. ABD, Baba Esed’den beri bölgede çıkarlarını koruyan Esed rejiminin bekası için sık sık saldırılar düzenliyor ve Washington'ın himayesindeki Cenevre'nin altyapısı olan "Astana Üçlüsü"nün yürüttüğü çalışmaları destekliyor. Öte yandan İdlib'de "Siyasi Çözüm Cürmüne Hayır! Rejimi Devirmeye ve Hilafeti Kurmaya Evet!" sloganıyla siyasi çalışma başlatan Hizb-ut Tahrir üyeleri de HTŞ ve ÖSO güçlerince baskıyla susturulmaya çalışılıyor.

Mepa News'in yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Rusya'ya ait olduğu belirtilen savaş uçakları İdlib'in kuzeyindeki bölgelerde hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Edinilen bilgilere göre savaş uçakları İdlib'in kuzeyindeki Maret Mısrin bölgesi batısındaki yerleşimleri hava saldırılarıyla hedef alıyor.

Bölgeden aktarılan ilk görüntülerde savaş uçaklarının birden fazla noktaya gelişigüzel bir şekilde saldırı gerçekleştirdiği görülüyor.

Bölgeden haber aktarımı yapan kaynaklar, hava saldırılarının halen devam ettiğini, savaş uçaklarının halen İdlib'in kuzeyindeki bölgelerde uçuş yaptığı rapor ediliyor.

Hava saldırılarında ölen veya yaralanan olup olmadığı henüz belli değil.

ABD SİHA İle Suikastler Düzenliyor

Pazartesi günü ABD'ye ait insansız hava araçlarının İdlib kent merkezinde bir aracı hedef aldığı bildirildi. ABD daha önce Esed ile savaşan muhalif grupların komutanlarına insansız hava araçlarıyla suikastler düzenlemişti.

ABD'ye ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) pazartesi günü İdlib kent merkezinde bir aracı hedef aldığı bildirildi.

İdlib kent merkezi güneyindeki El Kusur caddesinde seyir halindeyken hedef alınan araçta kim veya kimlerin olduğu henüz netlik kazanmadı.

Hava saldırısı sonrası olay yerine intikal eden sivil savunma ekiplerinin aktardığı bilgiye göre saldırıda en az 1 kişi öldü.

R9X 'Ninja Füzesi' Kullanıldı

Bölgeden aktarılan ilk görüntülerde ABD SİHA'ları tarafından gerçekleştirilen saldırıda R9X 'Ninja füzesi' olarak da bilinen bıçaklı mühimmat türünün kullanıldığı aktarılıyor.

ABD SİHA'ları geçmiş dönemde de Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde insansız hava araçlarıyla özel hedeflere yönelik saldırılar gerçekleştirmişti.

Öte yandan bölgeden haber aktarımı yapan kaynaklar, ABD'ye ait insansız hava araçlarının İdlib kent merkezi üzerinde ve kırsalındaki bölgelerde yoğun uçuş gerçekleştirmekte olduğunu rapor ediyor.

Hizb-ut Tahrir HTŞ ve Suriye Milli Ordusu’nun Hedefinde!

Suriye'nin İdlib şehrinde Hizb-ut Tahrir'in faaliyetlerine yönelik Heyet-i Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) baskı ve tutuklamalarından sonra şimdide Milli Ordu kontrolündeki bölgelerde baskılar başladı.

Suriye Arap Cumhuriyeti, Ulusal Polis ve Güvenlik Teşkilatı tarafından 01.09.2020 tarihinde Azez Emniyet Müdürlüğüne gönderilen resmi yazıda Hizb-ut Tahrir'in faaliyetlerinin takip edilmesi ve engellenmesi talep edildi.

Fırat Kalkanı bölgesi olan Azez'de Hizb-ut Tahrir'in faaliyetlerinin takip edilmesi ve engellenmesi istenilen yazıda şu ifadeler geçiyor:

Suriye Arap Cumhuriyeti Ulusal Polisi Milli Güvenlik Müdürlüğü'nden Azez Emniyet Müdürlüğü'ne...

"Azaz Emniyet Müdürlüğü'ne tüm merkez ve birimlere, yetki alanları dâhilinde 24 saat boyunca merkezlerine bağlı faaliyet alanlarında Hizb ut Tahrir diye adlandırılan oluşumun faaliyetlerinin ve özellikle Cuma günlerinde Cuma namazından ve hutbeden önce ya da sonra bildiri dağıtılması ve broşür yapıştırılmasını takip etmeleri Azez Başsavcısının notu ile rica olunur."

Söz konusu yazışmayı gerçekleştiren kurumlar dikkate alındığında Suriye için tehlike çanlarının daha fazla çaldığını söylemek gerekiyor. Yazışmalardaki "Suriye Arap Cumhuriyeti" yazısı ve mühürdeki "Terörle Mücadele Birimi" ifadesi bunu gösterir nitelikte.

Gönderilen yazının sadece Azez için yazılmış olma ihtimali çok düşük gözükürken, bu yazının tüm muhalif bölgelere gönderilmiş olma ihtimali daha yüksek bir olasılık olarak görülüyor.

Suriye'de son günlerde Hizb-ut Tahrir'e yönelik baskı ve tutuklamaların başlaması ve hızlanmasına Hizb-ut Tahrir Suriye Vilayeti'nin başlattığı "ABD'nin Siyasi Çözüm Cürmüne HAYIR, Rejimin Devrilmesi ve Hilafetin İkamesine EVET" başlıklı kampanyanın neden olduğu ifade ediliyor.

Kampanya sonrası İdlib, Azez ve diğer bölgelerde Heyet-i Tahrir eş-Şam HTŞ) tarafından Hizb-ut Tahrirli gençlere yönelik geniş çaplı tutuklama operasyonları yapılmış, bazıları serbest bırakılırken, İdlib’de hâlâ tutukluların var olduğu biliniyor.