Hizb-ut Tahrir “ABD’nin Karışacağını” Açıklamıştı!
08 Ocak 2021

Hizb-ut Tahrir “ABD’nin Karışacağını” Açıklamıştı!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Merkezi Medya Ofisi, Kasım ayında ABD’de yapılan başkanlık seçimlerine yönelik “ABD Başkanlık Seçimlerinin Yansımaları” başlıklı analizinde, “Amerika iç sorunlar ve çalkantılara boğulmuş olarak kaos yolunda ilerlemektedir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hizb-ut Tahrir, Kasım ayında ABD’de yapılan Başkanlık Seçimlerine yönelik “ABD Başkanlık Seçimlerinin Yansımaları” başlıklı bir soru-cevap analizi yayımladı.

ABD Seçimlerine eşlik eden bu gerginlikler Biden’ın kazanmasından sonra yatışır mı? Washington’da yumuşak bir devir teslim süreci yaşanır mı sorusuna Hizb-ut Tahrir; “Herkes ABD’deki başkanlık seçimlerinin, daha önce benzeri görülmemiş bir seçim olduğu konusunda görüş birliği içinde. Nitekim seçim süreci son derece gergin geçmiş, ABD Başkanı Trump seçimleri kaybetme ihtimalini, bunun yalnızca seçimlerde hile olması halinde mümkün olabileceğini seçimlerden aylar önce şeklinde söylemiştir. Başkanlık konumunu korumak konusundaki ısrarı o kadar belirgindi ki Washington’daki politikacılar, Beyaz Saray’dan ayrılmayı reddetmesi halinde Trump’a karşı nasıl davranacaklarını araştırıyorlardı!” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Amerika İçeriden Nasıl Bölündü!

Hizb-ut Tahrir analizinde, Amerika’nın içe yönelik bir bölünme yaşadığına da dikkat çekerek şunları belirtti: “Trump iktidara geldiğinde keskin dönüşler yapmaya başladı. Amerika’da pek çok hastalık belirtisi ortaya çıktı ve bu durum yönetiminin dört yılı boyunca çok daha belirgin hale geldi. ABD Başkanı Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasından itibaren, halkın büyük bir kesimi arasında hızla öne çıkan ırkçı eğilimler görülmeye başladı. Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplar ortaya çıktı. Bunlar elbette Trump öncesi dönemde de mevcuttu, ancak onun yönetimi sırasında hortladılar ve büyüdüler. “Beyaz” polisler siyahi insanları katletmeye başladı. Böylece Amerika, beyazlar ve siyahiler arasında bölündü. “BlackLivesMatter” (Siyahilerin Hayatları Önemlidir) grubu, gösteriler yapan, hak ve eşitlik talep eden siyasi bir grup haline dönüştü. Buna karşılık beyazlardan oluşan silahlı milisler de daha organize olarak öne çıktılar ve istikrarı sarsmaya hazırlandılar.”

İç Karışıklık Yaşanacak

Amerika’da iç karışıklıkların Trump dönemiyle sınırlı kalmayıp daha sonrada devam edeceğine de değinen Hizb-ut Tahrir, “Amerika artık tüm olasılıklara ve misillemelere açık bir durumda. Yeni başkan seçimleri kazanan aday Biden de olabilir, ikinci dönemini sürdürmek isteyen şimdiki başkan Trump da olabilir. Gelecek başkan hangisi olursa olsun, kaş yapayım derken göz çıkarırcasına diğer taraftan intikam alacaktır. Böylelikle Amerika iç sorunlar ve çalkantılara boğulmuş olarak kaos yolunda ilerlemektedir. Amerika’nın; Trump, cumhuriyetçiler ve yandaş şirketlerinin merkezi olan Teksas ile Biden, demokratlar ve yandaş şirketlerinin merkezi olan Kaliforniya arasında bölünme yoluna girmesi senaryosu da olasılık dışı değildir. Bu durum sadece Trump’ın kalan iki aylık iktidar dönemiyle sınırlı değildir, akabinde de devam edecektir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Analizin tamamına aşağıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz:

ABD Başkanlık Seçimlerinin Yansımaları