Hindistan’da Müslümanlara Karşı Şiddet Tırmanıyor!
26 Şubat 2020

Hindistan’da Müslümanlara Karşı Şiddet Tırmanıyor!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Hindistan’da vatandaşlık yasası karşıtı son protestolarda 20 kişinin öldüğü, 189 kişinin de yaralandığı açıklandı. Ülke’de camilere yönelik saldırılar da sürüyor.

Hindistan’da Müslümanlara karşı şiddet olayları çığrından çıkmış durumda. Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan, ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"na karşı protestolar devam ediyor.

Verilen bilgilere göre protesto gösterilerinde çıkan olaylar nedeniyle; 20 kişinin öldüğü, 189 kişinin de yaralandığı açıklandı. Hastane direktörünün yaptığı basın açıklamasında yaralılardan 60'ının pompalı tüfekle vurulduğu belirtildi.

Trump'a Protesto

Yeni Delhi’de Hindu çeteler Müslümanları öldüresiye dövüp caddelerde sürüklüyor. Yaşanan protestolar, Trump'ın Hindistan ziyareti boyunca da hız kesmeden devam etti. Sokaklarda öldüresiye dövülen Müslümanların camileri de tahrip ediliyor.

Başkent Yeni Delhi’de ABD Başkanı Trump karşıtı eylem düzenlenirken, Assam, Batı Bengal ve Telangana eyaletlerinde de protesto gösterileri yapıldı.

Müslümanlar Yasa Kapsamı Dışında Bırakıldı!

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkân tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan düzenleme, 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.

Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğe karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde, protestocularla polis arasındaki çatışmalarda, 19'u Uttar Pradeş'te olmak üzere 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.