“Hilafet” Tartışması: AK Parti Cumhuriyete Sahip Çıktı
27 Temmuz 2020

“Hilafet” Tartışması: AK Parti Cumhuriyete Sahip Çıktı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dün sosyal medyada başlayan “Hilafet” tartışmalarına karşı açıklamada bulunan AK Parti, hedefini ve siyasi çizgisini net bir şekilde ortada koydu. Mustafa Kemal’e sahip çıkan AK Parti sözcüsü Ömer Çelik “Cumhuriyet gözbebeğimizdir” ifadesiyle hilafet tartışmasında durduğu cepheyi ifade etti. Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar da konu hakkında açıklama yaparak "Hilafete" sahip çıktı.

Mustafa Albayrak’ın imtiyaz sahibi olduğu ve genel yayın yönetmenliğini Kemal Özer’in üstlendiği Gerçek Hayat adlı dergi 27 Temmuz tarihli sayısının kapağına, “Hilafet için toparlanın” ifadesini yerleştirdi. AK Parti'ye yakın çevreler böyle bir kapakla dergi çıkarıp tabanın hoşuna giden ifadeler kullanırken, hükümet de tam tersi açıklama yapıp laikliğe ve cumhuriyete sahip çıkarak aslında siyasi yörüngelerinin bu olduğunu beyan ediyor. Bu zıt yöndeki açıklamalardan, "İsteklerinin Hilafet olduğu fakat takiyye yapmak zorunda oldukları" algısı oluşturularak, icraatlardan memnun olmayan AK Parti tabanının bir arada tutulmaya çalışıldığı resmi ortaya çıkıyor. Bilindiği üzere müslümanlar, İstanbul Sözleşmesi ve ona uyumlu çıkarılan yasalar yüzünden AK Parti'yi ciddi şekilde eleştiriyor.

Derginin 27 Temmuz-2 Ağustos tarihlerini kapsayan sayısını Abdurrahman Dilipak yorum yapmadan paylaşarak gündeme taşıdı.

Twitter’da Hilafet çağrısı yapan derginin kapağına yönelik yorumlar yapıldı. Binlerce müslüman "Hilafet" özlemini dile getirdi.

Derginin genel yayın yönetmeni Kemal Özer’in de paylaştığı kapakta "Şimdi değilse ne zaman, sen değilsen kim? Hilafet için toparlanın" ifadeleri yer alıyordu.

Derginin Erdoğan’a karşı siyasi bir sabotaj olduğunu ifade eden Mehmet Metiner şu açıklamalarda bulundu:

Ayasofya’nın açılışından sonra bizim mahalleden birilerinin hilafeti bu şekilde gündemleştirmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasetine yönelik bir siyasi sabotaj demek. Hilafet; dinsel değil tarihseldir. Demokratik Cumhuriyet tercihinden şaşmamak lazım. Sonuç hüsran olur” ifadelerini kullanarak yüzlerini Batı’ya döndüklerini açık bir dille ifade etti.

AK Parti Sözcüsü Çelik: “Cumhuriyetimiz Gözbebeğimizdir”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, Cumhuriyetin bu nitelikleriyle herkesin ortak çatısı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin siyasal rejiminin büyük sosyal ve siyasal tecrübelerden geçtiğini ve geleceğe yürüdüğünü aktaran Çelik, "Türkiye'nin siyasal rejimiyle ilgili siyasal kamplaşma üretmek yanlıştır*. Cumhuriyetimiz tüm nitelikleriyle gözbebeğimizdir. Dünden beri sosyal medyada siyasal rejimimizle ilgili ortaya çıkan sağlıksız tartışma ve kamplaşma, Türkiye'nin gündemi değildir*" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü ve büyük bir devlet olmasının yanı sıra tüm dünyada bilhassa "kimsesizlerin kimsesi" olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Sorumluluğumuz ahlaki ve siyasidir. Siyasal temeli olmayan kamplaşmalar yerine ortak ideallerimizle geleceğe yürümeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Milletimizin duası ve desteğiyle, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemiz ve insanlık için erişilmez denilen hedeflere yürüyoruz. Cumhuriyetimiz parlamaya devam edecektir. Milletimizin tüm fertleri bu gelecekte pay sahibidir.

Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, devletimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşı kahramanlarını rahmetle ve saygıyla yad ediyoruz*. Tarihten bugüne kesintisiz bir halka olarak devam eden mücadele azmimizi daha da kuvvetli kılıyoruz*."

"Cumhuriyetimiz İlelebet Payidar Kalacaktır"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, paylaşımında, Cumhuriyetin milletin asırlara dayanan büyük devlet geleneğinin birikimi ve billurlaşmış hali olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Mensubu olmakla şeref duyduğumuz milletimiz, insanlık ailesinin seçkin ve saygın mensubudur. Buna layık olmak hepimizin borcu ve kaderidir. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktır. Cumhurbaşkanımızın dirayetli yönetimiyle milletimizin özlemlerine sağlam adımlarla ulaşacağız. Duamız milletimizledir. Gayretimiz biricik ülkemiz içindir. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti."

Hizb-ut Tahrir: "Hilafet Haktır, Rasulullah'ın Müjdesidir"

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, Hilafet tartışmaların ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu.

Hilafetin kurmanın cesur adamların işi olduğunu ifade eden Kar, seri olarak şu mesajları paylaştı:

“-Hilafet bir dergiye kapak oldu, korkak laik Kemalistlerin ödleri koptu. Hilafet ümmetin devleti olduğunda varın siz düşünün kafirler ve işbirlikçilerinin halini. İşte Hilafet bu kadar önemli. Hilafet hayal değil ve asla kendiliğinden de kurulmayacak. Haydi Hilafet İçin Çalışın!

-Müslümanlar için Hilafet, Ümmetin birliği için olmazsa olmazdır. Hizb-ut Tahrir için Hilafet, ölüm kalım meselesi demektir. Batılı kafirler için ise Hilafet, dünya üzerindeki egemenlik ve sömürülerinin son bulması demekrir. Hilafet haktır, Allahın vaadi Rasulullahın müjdesidir.

-Darbecilik laik Kemalizmin kanına işlemiştir. #Hilafeti de işte öyle oldu bittiye getirip zorla darbeyle yıktılar. Ama biz Müslümanlarla birlikte, silah ve darbeyle değil, isteyerek ve çalışarak, coşkun bir sel gibi koşarak, ta Endonezyadan Fasa yeniden kuracağız Hilafeti

-Çinin işgal ve baskısı altındaki DoğuTürkistana SesVer Kim severecek peki? Doğu Türkistanı Çin toprağı ve Çin`in toprak bütünlüğünde görenler mi? Hayır! Doğu Türkistan bir İslam toprağıdır ve onu aslına ancak #Hilafet döndürebilir.

-Korkaklar tarih yazamazlar! Toplumu kalkındıramazlar! Müslümanları birleştiremezler! Ümmete liderlik edemezler! Köhnemiş laik cumhuriyetten hala medet umanlar Dünya`yı değiştiremezler! Korkmayın ve haykırın! Yaşasın Hilafet! #Hilafet